
Föreningar på landsbygden
Vid Hallens hembygdsförenings årsmöte framkom att banken var ett problem för dem. Överlag tyckte ledamöterna att trots höga avgifter fick föreningen dålig service. Föreningar drivs för det mesta ideellt och deras verksamhet betyder mycket för de olika byarna. Utan föreningar, och företag för den delen, överlever inte landsbygden.
Vad är problemet med banken? Föreningen, Hallens hembygdsförening, betalar sina avgifter men får väldigt lite tillbaka, tycker dess styrelse. Och problemet är hela tiden hanteringar av kontanter. Banken hanterar kontanter men tar extra betalt för det.
Annars var det överlag positivt i föreningens verksamhetsberättelse. Under 2016 hade man haft många aktiviteter med början den femte maj med gökotta. Ulf Persson höll mässa på Ifvarsgården och kören medverkade.
I maj månad målades bakstugan om, man tog fram utemöblerna, krattade gården och gjorde vårfint. Arbetet lockade dit ett tio-tal medlemmar och träffen avslutades med korvgrillning.
I juni var först föreningen medarrangörer på en konst- och slöjdutställning i Hallens Församlingshem som blev en veritabel succé som drog över 300 besökare!!
Nationaldagsfirande lockade ca 50 besökare. Kent Livendahl och Gunnel Lundholm underhöll i strålande solsken. Inför det traditionella midsommarfirandet den 23 juni samlades 18 personer för att hjälpa till med jänsningen. Man klädde också midsommarstången och förberedde lekar till midsommarafton den 24. Den dagen samlades som vanligt mycket människor för att dansa kring stången, leka och tävla.
Midsommarmässa med Ulf Persson som officiant blev det på midsommardagen. Körsång och kyrkkaffe. Ansvaret för den vackra promenadvägen mellan Hallens båthamn och Lugnet vid Kläppevägen ligger på föreningen. Då tar man hjälp av Per-Stefan som röjer och håller stigen öppen. Så även i år den 8 juli.
Under sommaren, sex veckor två dagar varje vecka, har föreningen öppet med café, tunnbrödsbakning, loppisförsäljning och barnverksamhet med Lillbua och fjöset som uppskattas mycket. Under Glamusiken hade man extra öppet i serveringen.
I augusti arrangerade man kruskalas, närmare bestämt den 13. Med 50 krussorter och ca 200 besökare kan även detta betecknas som succé.
Lilljulkväll den 20 november bjöd man traditionellt alla som under året har jobbat ideellt åt föreningen på julgröt och stut. Underhållningen denna kväll stod ”Tårtstaffan” för.
Till sist tackades Loppis-Yvonne och trädgårds-Mats för sin insatser under året.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?