Olle Hemmingsson med Krabbes

Festliga dagar i Hallen – vecka 30

Årets upplaga av Glamusikevenemanget i Hallen blev lyckat. Vädrets makter stod på arrangörernas sida. Helt och hållet förutom den lilla regnskur som drabbade camparna och deras förtält under fredagsnatten.

Onsdagkväll är Hallgårdskväll. I år med fri entré. ”Talangjakt för alla” med ett första pris om 3 000 kr lockade elva danspar som gjorde upp på danstiljorna. Bäst lyckades samboparet Emanuel från Höla tillsammans med Simona från Boden. För kvällens underhållning svarade ”coverbandet” Kungsgårdsbandet från stan. En ytterligare aktivitet som pågick under den ljumma onsdagskvällen var Hallenkrysset med matbiljetter som pris. Fixaren Katarina var helnöjd med aktiviteten som mer eller mindre riktades till en ungdomligare publik.

Torsdagen ägnades åt social samvaro och invigning av festivalen. Några gick ner till Storsjöns strand för att angöra SS Östersund som gjorde sin tur på Storsjöns vatten under ett par timmar. Lotta, Rolf och Jörn stod för musikunderhållningen. Vid 18-tiden var det dags att göra en promenad till Hallens kyrka där invigningen av den 16:e festivalen skulle äga rum. Som vanligt var Hallenkörerna ”på hugget” under ledning av Jan Erik Wahlén. Allt i samma stil som alla tidigare år. Körerna hade för dagen samlats till en gemensam konsert där både sopraner – som basstämmor lyfte föreställningen. Spelmanslaget Åsarna Nya Allmoge inramade de 60 minuter som bjöds i ett till bredden fyllt kyrkorum. Traditionen bjuder också att Årets Glamusikstipendiat skall koras och diplomeras under den här avdelningen i kyrkan. Herman Miller 20 är fiolist och studerar för andra året musik vid Bollnäs Folkhögskolas musiklinje. En mycket värdig stipendiat förstår vi efter det att han ensam bjudit oss på två stycken framme vid koret.

Fredagens och lördagens begivenheter var många. Den något trånga ”Tältscenen” i mattältet fylldes till bristningsgränsen då tonerna från de olika grupperna stod som ”spön i backen”. Alla ville visa sin bästa repertoar och stil under de korta 15 minuter som stod till deras förfogande. En hel del nya grupperingar fann vi då vi lite i detalj synade spelmännen. De går in i många nya konstellationer och är hjälpsamma med bas- och gitarrkomp. Några grupper använde sig av en virveltrumma. Gruppen L O L från Sörtröndelag och med säte i Osen fick sitt elddop liksom gruppen ”Svimmel i Töfflan”. Levangsbyggin hade bytt folk och Oddvars var ett avslutat kapitel. Men Kalle Appelkvist från Grong med sin enorma musikenergi visade upp nya höjdpunkter med sina grupper ”På Sparket” och ”Lanolaget”. Det sistnämnda där Marie-Therese Bystedt från Oviken ingår med sin nyckelharpa. Mikael Agstam är svensk, från Ånge och ny i laget var Munka Ljungbybon Stigge Petersson med sin fiol. Ett tillskott som också Ovikens spelmanslag fick del av då man under fredagen hade brist på just fiolsidan.

Tiljans Spelmän är ett annat spelmanslag som i år nästan mangrant ställde upp för att spela för festivalen. Senare under lördagskvällen späddes det på ytterligare av de anrika Offerdalslaget, nästan 20 personer.

Olle Hemmingson spelade upp en ny komposition på kvällskvisten då han och hans fioldamer från Uppsala/Sala äntrade Tältscenen och bjöd på ”Krabban”. Namnet kom till för att ära Renate Krabbe och hennes dotter Margareta som flitigt tog sig an det stora allspelet tidigare under lördagen. Beryl Löwgren, Sala var den fjärde i Olles fiolgrupp.

Det skulle ha varit möjligt att ytterligare berätta om festivalen i Hallen men spaltutrymmet är som sagt begränsat. Hallens SK med sheriff Svedin i spetsen skall ha all heder för en bra organisation.

Slutorden måste bli att vi nu ser fram emot en 17:e festivalvecka 30.  25-28 juli 2018.

Text & foto Åke Bengtzon

Årets profil

 

Stigge från Munka Ljungby

 

Marie Therese Bystedt

 

Jörn, Rolf och Lotta

 

Jobbargänget

 

Stipendiaten Herman Miller

 

Hallenkören övar

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an