Tankar från journalisten David Brooks

Förr fanns ett begrepp som kallades kremlologi. Man försökte tolka och utröna vad som egentligen pågick i Kreml och hur uttalanden skulle förstås. Lite samma är det nu i USA, där den nye presidentens Donald Trump överraskar oss varje dag med olika utspel. Vem är han och vad vill han? är frågan. Den amerikanske journalisten David Brooks har funderat och kommit fram till att Trump bara är en liten pojke, ca sju år, och han stödjer sin tes på några iakttagelser. Han har ännu inte lärt sig sitta still utan studsar omkring som en ADHD-stämplad pojke i klassrummet. Bokstäverna har jag lagt till, Brooks säger inte det utan nöjer sig med att tala om bristande självbehärskning och koncentration. Under intervjuer svarar han väldigt kortfattat, rusar igenom några ämnen och landar ofelbart i hur orättvis pressen är mot honom.

Han är dåligt informerad om sin egen politik och har svårt att kontrollera sin egen tunga.

Han verkar vara sjukligt beroende av beröm för att stabilisera sin självkänsla och berättar hjältehistorier om sig själv. Han är störst, bäst och vackrast och alla gillar honom.

Brooks menar att de flesta vuxna har lärt sig något om hur andra tänker, så inte Trump.

Det vore bra om vi kunde förstå Trump för det skulle ge en känsla av viss kontroll över vad som ska ske härnäst. ”Tänk om det inte finns något att förstå?” skriver hans landsman David Brooks i DN och oroar sig för den vårdslöshet som kommer ur Trumps tomma inre.

Nu får vi leva såsom i en kuslig action- eller skräckfilm med öppet slut.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se