Kan det bli så här i Oviken?

Debatt: Prospektering för dagbrott i Oviken

Jag läser i LT att du (generaldirektör Lena Söderberg) upprörs över gruvmotstånd och går ut hårt mot dem som ”kategoriskt säger nej till brytning med hänvisning till att denna eventuellt kan innebära föroreningar av vatten i exempelvis Åre…”

Det är inte seriöst, säger du till LT. Ska vi avstå från mobiltelefoner? frågar du. Ja, absolut om det gäller att välja mellan att förorena Storsjön, vilket experter befarar om ett dagbrott blir verklighet i Oviken. I första hand bör man utvinna de åtråvärda mineralerna genom återvinning av datorer och mobiler.

”Inte på min bakgård” är heller inte ett relevant uttryck när det gäller att totalt förstöra en gammal kultur- och jordbruksbygd. Om detta blir verklighet blir det i praktiken omöjligt att bo där och dessutom den överhängande risken med förgiftning av vattnet.

Det verkar inte klokt att du som generaldirektör vid en myndighet uttrycker dig så kategoriskt. Har du hört talas om Talvivaara? Norra Europas värsta miljökatastrof efter den brytningsmetod som planeras i Oviken. Du är inte seriös. Jag bor tvärs över sjön och är aktiv motståndare.

Det finns alltför många exempel på hur exploatering och brytning av mineraler trots all möjlig och laglig prövning, åstadkommit katastrofer både miljömässiga och ekonomiska. När det gäller att röra i alunskiffer borde det inte finnas någon tvekan. Tyvärr kan man inte ta upp vanadin och molybden utan att alunskiffer följer med, så är läget där dagbrottet är prospekterat i Oviken.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

7 kommentarer till Debatt: Prospektering för dagbrott i Oviken

 1. Tack för ditt mejl Britt!
  Artikeln i ÖP följer upp en debattartikel som publicerades i Dagens Industri, som handlar om att det vore ansvarslöst att Sverige, som har goda mineraltillgångar och en sträng miljölagstiftning, inte bidrar med de material som behövs för framtidens gröna energiproduktion.
  Jordens metall- och mineraltillgångar ligger fördelade i marken på ett sätt som vi inte kan styra över. Därför måste vi göra det bästa möjliga av de tillgångar som finns, och se till att den gruvproduktion som är nödvändig sker på ett så hållbart och ansvarsfullt sätt som möjligt. Tyvärr är det inte möjligt att återvinna de material som behövs för modern elektronik, exempelvis i telefoner, solpaneler eller vindkraftverk, eftersom tekniken till stor del bygger på nya material som ännu inte finns i omlopp.

  När det gäller eventuell framtida gruvverksamhet i Oviken måste denna, liksom alla andra gruvprojekt, först miljöprövas och granskas innan någon produktion kan bli av. Detta sker i miljöprövningsprocess där sakexperter inom områden som miljökemi, gruvproduktion och miljöjuridik avger expertutlåtanden innan tillstånd för en eventuell produktion ges.

  Det är SGUs uppgift, efter regeringens direktiv, att grundligt undersöka möjligheterna för en hållbar svensk gruvproduktion och materialförsörjning, och det är också min uppgift som generaldirektör för SGU att upplysa om detta. När det gäller specifika projekt som Oviken är det däremot Bergmästaren som tar beslut om tillstånd för prospektering och eventuell framtida gruvdrift.

  Vänligen

  Lena Söderberg
  Generaldirektör
  Sveriges geologiska undersökning, SGU
  Box 670, 751 28 Uppsala

 2. Jag efterlyste lite skarpare frågor av journalisten Maja Sigfeldt ang de farliga substanser som frigörs när man rör i alunskiffer. Hon hänvisade till sin opartiskhet och rekommenderade mig att fråga ansvarig utgivare på LT Lars Björkman,vilken ställning tidningen tar i ev gruva i Oviken.
  Det har jag gjort nu. När han svarar kan debatten gå vidare här på 321an.

 3. Hej! Jag mejlade till generaldirektör Lena Söderberg, fick svar och korrespondensen finns på nättidningen 321an.

  Jag skrev också till Maja Sigfeldt och efterlyste lite skarpa frågor om den kunskap som finns om farliga substanser som frigörs när man gör dagbrott i alunskiffer. Hon hänvisade till sin opartiskhet som journalist och rekommenderade att jag skulle fråga dig om LT:s ställningstagande i frågan om gruva i Ovikenområdet. Vilken är den?

  Vänliga hälsningar

  Britt Jakobsson

 4. Hej Britt!

  Vi ställer oss inte på någon sida när det gäller gruvbrytning i Jämtlands län, det är inte vår uppgift som oberoende tidningsredaktion. Däremot är det vårt uppdrag att spegla både motståndare och förespråkares åsikter i frågan och det har vi också gjort – även i ett tillbakablickande perspektiv.

  Min generella åsikt är att ju mer vi skriver om ett ämne, desto mer nyanserad och levande blir debatten. I detta ingår naturligtvis att granska påståenden och därför tycker jag det är bra att du efterlyser skarpa frågor, samt att du ger oss förslag på frågor som kan ställas.

  Vi tar med oss dessa i vårt fortsatta arbete!

  Med vänlig hälsning

  Lars Björklund

  Redaktionschef och ansvarig utgivare

 5. Radium blir kvar i avfallet. 1 gram skickar ut 27 miljarder Bq = 1 curie. Maria curie dog av cancer, hon hade köpt ett gram radium för sina studier.

  Det finns också polonium där det funnits uran, Po-210 fanns i en drink som dödade Alexander Litvinenko efter träff med en ryss på en pub i London, han blev sjuk genast, dog tre veckor senare på sjukhuset.

  Såg ut som en 100-åring då.

  Diana Fernlund
  civilingenjör,
  initiativtagare till Oviksbygden mot brytning

 6. Nu blir jag lite förvånad Diana.
  Jag trodde att det var jag som var initiativtagare till Oviksbygden mot brytning – I synnerhet eftersom jag startade och, fortfarande, driver den gruppen.

  Med vänlig hälsning

  Daniel Arvastsson

 7. Vill göra en rättelse angående förra inlägget…. initiativtagaren och den som startat upp gruppen Oviksbygden mot brytning heter Daniel Arvastsson och inget annat.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sommarprogrammet 2022

  Ett späckat sommarprogram med aktiviteter i och utanför bygden. Klicka här för att läsa! Trevlig sommar och läsning!Önskar vi i Redaktionen

 • Sommarinformation till Hallenbygden

  Trots att biblioteket i Allhuset i Hallen kommer att vara helt stängt för semester mellan den 27 juli till och med den 17 augusti och i övrigt öppet enbart onsdagar […]

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

 • Nationaldagsrabatt på Qstar i Hallen

  Nationaldagsrabatt Den 6:e juni 2021 sänker vi priset på bensin, diesel och E85 med 25 öre/liter*. Priset gäller endast för dig som är kortkund hos Qstar/Bilisten/Pump och tankar med ditt […]

 • Velvet Insane släpper ny singel på fredag (14/5)

  Jonas Eriksson som sjunger i bandet är från Hallen. Velvet Insane slår sig samman med Dregen & Nicke Andersson på ny singel Det svenska rockbandet Velvet Insane går wam bam […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an