De flesta vill inte ha ett gigantiskt dagbrott som hotar vattentäkten Storsjön, jord- och skogsbruk och all turistverksamhet från Gräftåvallen tom Bydalen i Oviksfjällen.

EU Energy Corporation vill öppna gruva i Viken (Oviken)

Nu är det tydligen dags att börja skriva om detta igen sedan svt nyheter har berättat att Bergstaten har överlåtit CPMs gamla undersökningstillstånd, 12 stycken i Oviken, till ett kanadensiskt bolag vid namn EU Energy Corporation. Man påstår att man vill bryta vanadin. Bolaget spår en ökad efterfrågan på vanadin eftersom det används i laddningsbara batterier. 

Den gamla artikeln på www.321an.se nedan är sedan år 2015.  På 321ans hemsida finns det många gruvartiklar sedan år 2010. Sök på sidan urangruva!/red. 

“De folkliga protesterna har alltid varit stora mot uranbrytning och alla kommuner runt om Storsjön är enade om att vattentäkten som Storsjön utgör måste skyddas, de har tillsammans tagit avstånd från all uranbrytning i och omkring Storsjön”

Efter år av provborrningar går nu det kanadensiska bolaget Continental Precious Minerals (CPM) vidare med sina planer om en urangruva i Viken, Oviken. Fyndigheten i Viken har av CPM beskrivits som världens största. Länstidningen rapporterar idag att företaget lämnat in en ansökan via ett svenskt konsultbolag. Det är det Luleåbaserade företaget Geovista som ska hjälpa CPM att skaffa ett så kallat bearbetningskoncession, vilket krävs för att de ska få möjlighet att i större mängd ta upp och bearbeta mineraler.
– Vi är tidigt i processen och ingen ansökan har lämnats in ännu, säger Hans Lindberg på Geovista till Länstidningen.
Innan en ansökan kan göras krävs en hel del arbete i form av olika konsekvensbeskrivningar och sedan ska tillstånd sökas hos Bergsstaten.
Bergs Kommuns kommunalråd, Therese K Zetterman (S), har sin inställning klar när det gäller brytning och prospektering:
–Vi har ju vår ställning är klar. Vi kommer att säga nej. Vi säger nej till prospektering så det innebär att vi givetvis är emot brytning, säger hon i en kommentar till Länstidningen.
De folkliga protesterna har alltid varit stora mot uranbrytning och alla kommuner runt om Storsjön är enade om att vattentäkten som Storsjön utgör måste skyddas, de har tillsammans tagit avstånd från all uranbrytning i och omkring Storsjön.

Reportaget skrivet av före detta redaktören Björn Dahlfors

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

4 kommentarer till EU Energy Corporation vill öppna gruva i Viken (Oviken)

 1. Jag frågade Sven och Christoffer Malm på Facebook om det verkligen kan vara sant som de säger, att de vill offra en hel bygd för några jobb i ett dagbrott. De har inte svarat, kanske är de aldrig inne på FB. Kanske hellre på 321an, där jag nu upprepar min fråga. Är det verkligen sant?

 2. “Inget veto kan stoppa gruvplaner” säger kommunalrådet som nu grubblar över strategier. Nu är det vanadin som ska brytas. Det förefaller ändå otroligt att man kan separera vanadin från uran och Oviken och Storsjön blir hursomhelst totalförstört. Varför är det så tyst på den här sidan? Läge för krismöte nu.

 3. Efter en hel del studier har jag kunnat se att miljön vid Oviken är bra, det finns uran i vattnet men i sådan form att det inte hotar hälsan. Molybden finns i höga halter i klöver men den risk som detta utgör för boskap förhindras säkert av tillsats i kraftfoder av koppar. Men en brytning av vanadin där uranet lämnas i 100-tals mijoner ton finmalet avfall vore en katastrof. Utvinningen av metaller blir inte fullständig för andra metaller heller, 10-20 % blir kvar och vad som händer med dessa under åren efter de 35 årens brytning är långt ifrån klart. Talvivara i Finland är ett avskräckande exempel. Behåll den vackra miljön!!!

 4. Det finns inga studier av vad som händer i avfallet på sikt. Det sista förslaget var att deponera det i högar högt upp i terrängen.Det betyder att åtminstone uran och molybden kommer att lakas ut i stora mängder. Ett tidigare förslag var att lägga avfallet i ett myrmarksområde västerut. Då blir avfallet syrefattigt och uran kan stanna i större utsträckning i avfallet. I gengäld kommer detta att sätta fart på arseniken och detta kräver decenniers vattenbehandling.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]

 • Julmarknad i Hallen 2019

  Idag den 1a december var det julmarknad i Hallen. Det bjöds på både korv, kolbulle och stut runt över byn. Knallar stod och sålde sina hantverk och det fanns ett […]