Britt på konstutställning i Hackås uppdaterad med åtta tavlor

På bygalleriet Maskin & Kultur i Hackås pågår t o m 23 juli en speciell och intressant konstutställning med titeln Brita o jag. Den nu levande och på vernissagen fysiskt närvarande konstnären är Brita Bahlenberg, den andra är hennes mormor kallad Brita i Resten.

Om Brita Bahlenberg kan man läsa allt om konststudier, anställningar och utställningar på nätet, hon är förutom bildkonstnär, scenograf, formgivare och konsult. Om Brita i Resten står ingenting där. Hon föddes 1892 och dog 1955, sju år innan dotterdottern föddes. Brita fick till skillnad från sin bror inte studera utan gifte sig som 19-åring med en bonde och födde fyra flickor. Maken dog när barnen var små och Brita blev ensam med jordbruket, hushållet och barnen. Hur hade hon tid att måla och brodera? Den yngre Brita säger, att det mesta måste ha skapats innan barnen föddes, alltså tidigt 1900-tal. Jag ser framför mig en romantisk ung flicka när jag betraktar hennes känsligt jugendinspirerade blomstermålningar och ornamenterade textil. Brita i Resten målade inte bara på duk utan på brickor, tallrikar och fat. Säkert hade hon önskat utveckla sin talang men med den bittra erfarenheten att stå tillbaka för sin bror, blev det desto viktigare att döttrarna skulle studera. De fick alla konstnärliga intressen inom olika områden. Jag minns Brita i Resten från 40-talet som en kvinna lite annorlunda än andra bondmoror. Hon bar till exempel gärna hatt, vilket var ovanligt på byn, och den yngsta dottern som senare blev min goda vän, berättade att teaterintresset som ledde till bildandet av Östersunds teaterverkstad och Hackås teaterverkstad, kom av mammans vana att samla barnen för att lyssna på radioteater. Konstnären Brita Bahlenberg har skapats av gener och en kulturell miljö som strömmar genom generationerna. Hon liknar i presentationen själv tidens ström vid Billstaån som flyter intill barndomshemmet och bilderna är spår av dem som funnits där. I det konstnärliga uttrycket ser jag ingen släktskap mellan Brita i Resten och Brita Bahlenberg. Jag skickar några bilder där man lätt kan se vem som gjort vad.

Brita Bahlenberg arbetar förutom med måleri i tempera och olja med olika trycktekniker, bland annat monotypi och screentryck blandat med broderi. Hennes bilder ger stort utrymme för tolkningar. Särskilt förtjust blev jag i två grafiska verk Stadstjej I och II, som jag tyvärr missade att fota. Några bilder fick mig att tänka på mitt gamla dammiga herbarium och det var verkligen växter det handlade om. Brita i Resten arbetade konkret med en mättad färgskala, barnbarnet helt tvärtom. Åk dit och upplev två skapande kvinnor från olika tidsepoker, med skilda förutsättningar och konstnärliga uttryck.

Foto Rolf Anderzon & Britt Jakobsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

3 kommentarer till Britt på konstutställning i Hackås uppdaterad med åtta tavlor

  1. Kent: Varför tog du inte med någon bild av Brita i Resten? Fotat av mig.

  2. Nu är den uppdaterade versionen klar med alla bilder jag fått!

  3. Tack för att du rättade till det. Klart att Brita i Restens verk måste synas i reportaget.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an