
Barndomsminnen, 50-talet, Östersund
ABC – trilogin av Stefan Mählqvist
Barndomsminnen kan vara en bra källa till litteratur. Stefan Mählqvist, mannen som nynnade fram boktips i TV, har gjort berättelser av sin frus minnen vilka i sin tur har stark anknytning till Östersund och det kalla krigets första decennium, 50-talet. I Karlslundsområdet byggdes 1949 elva arkitektritade hus med en gräsbevuxen allmänning i mitten, där unga familjer med barn bosatte sig. Maja, bokens huvudperson, syns på omslagets lätt bleknade färgfoto tillsammans med kompisarna Matte, Ante, Gurra, Leffe och, som den icke önskvärda svansen, Leffes lillasyster Lena.
Gänget är en homogen grupp, 8 – 10 år, som har stor frihet om man jämför med dagens barn i fritids och styrda aktiviteter. Pappornas yrken är läkare, arkitekt, grosshandlare och Majas pappa är den som startade Sporttjänst 1935. Mammorna är utan undantag hemmafruar och de har inte några särskilda karaktärsdrag. Det skulle i så fall vara Majas mamma som skiljer ut sig genom att vädra lakanen varje dag och den kvinna som barnen kallar ”ensamma mamman” eftersom hon inte har egna barn och därför framstår som extra snäll. Det råder jämställdhet i gruppen. Maja hävdar sig bra som bortskämd med nya skidor varje säsong och har en viss affärsmässighet som tar sig uttryck i att hon passar på att ta betalt där tillfälle gives. Vid den årliga fotbollsmatchen mellan grabbarna och papporna tilldelas hon rollen som bollkalle. Där gick gränsen. Ante var liten till växten men en stor fotbollstalang, byns Pelé, en riktig idrottsman. Gurra uppvisade alla tecken på en blivande vetenskapsman och riktigt illa kunde det ha gått med den explosiva blandning av Klorex och socker som barnen tillverkade på hans initiativ. Flera påhitt som gick under beteckningen bus var i själva verket nära gränsen för livsfara. Jag associerar till det aktuella begreppet grupptänkande, när jag läser hur glatt alla hänger på Gurras vildsinta idéer. Kritiskt tänkande och eftertanke var inte utvecklat i någons hjärna fast Maja och Leffe resonerar lite filosofiskt om skillnaden mellan bus och krig. Gurra blev varken flygare eller Nobelpristagare. Han blev läkare som sin pappa.
Kvartslampan dök upp och försvann men storsjöodjuret var lika hemligt och samtidigt närvarande då som nu. Det är barnperspektiv som gäller och boken presenteras som högläsning för barn. Det är troligt att nutida barn blir storögt förbluffade över den frihet som morfars- och farmorsgenerationen åtnjöt på sin tid, särskilt om den som läser har egna beröringspunkter med tid och plats. Vår lilla stad hade alltså sitt eget Bullerbyparadis, bara lite vassare och mer farofyllt än Astrid Lindgrens.
Stefan Mählqvist
ABC-trilogin
Allt händer i byn
Busarna i byn
Cirkus i byn
aber

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?