Årskrönika signerat Britt Jakobsson

2016 var inget vidare år. Kören av kommentatorer är eniga, mest bara elände. Jag kan hålla med, det var inget vidare.

Bara en sån sak som att kriget i Syrien tycktes omöjligt att stoppa, inte ens clownen visade sig så ofarlig och skojig som vi alltid trott. Så hann vi inte mer än pussa varandra Gott Nytt År förrän också Tomten förlorade sin image av mysfarbror i ett terrordåd i Istanbul. Paris och Berlin fick också känna på terror i hemska former. Så dog många stjärnor inom kulturen. Bodil Malmsten, David Bowie, Leonard Cohen, Prince och några till. Att Bob Dylan blev Nobelpristagare i litteratur kanske mot sin vilja var en ljuspunkt och satte igång en bra och folkbildande diskussion om vad som är äkta poesi. Han kom ju inte till kalaset men Patti Smith tog hans plats och gjorde ett oförglömligt framträdande med A hard rain´s going to fall. Hon blev huvudpersonen och överglänste kungligheterna faktiskt.

Det är fint när det oväntade händer som t ex Patti Smiths misstag. Oväntade saker som Brexit och Trump var icke önskvärda. På klimatområdet sker bara det som ödesmässigt måste komma efter grav misskötsel av planeten. Isarna smälter och temperaturen ökar liksom domedagsprofetiorna. Diktaturen Kina har förvisso mycket att ta tag i men deras beslut på området är snabba och konkreta. I en demokrati som Sverige är det segare att få till någon kraftfull ändring. Förslag om en liten rimlig flygskatt möts genast av en stark motlobby. Även Centern som ska vara ett miljöparti står på den sidan. Kanske har regeringen trots allt ett litet krismedvetande eftersom de uppmanar kommunerna att förbereda sig för krig. Har man på den nivån börjat förstå att landsbygden bör vårdas och uppvärderas?

Jag ser att vårt största orakel, Leif GWP, som hade rätt om Trump, nu säger att det kan bli ett tredje världskrig med start i Europa. Själv ska han banta 50 kilo och slutar planenligt med spriten idag eftersom han är halvårsmissbrukare.

Vi andra tar väl som vanligt en dag i sänder och sorterar plikttroget våra sopor i tålmodig väntan på politiska krafttag på området.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sagolik pepparkakskyrka

  På terapin uppe på Bjurgården lottades det i år ut en sagolik pepparkakskyrka gjord av Annmarie Eriksson. Lägg märke till alla detaljer. God Jul!

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]