Konstnären Rolf Kjellberg från Kall har en vision om hur vi ska klara det nära förestående moderna samhällets totala kollaps!!

”När storsamhället kollapsar”

Idag var det en stor nyhet att Försvaret utsatts för en cyberattack som pågått ostört under rätt lång tid. Försvarets talesperson menade att det var ”pinsamt”. Han lät inte så skärrad utan bara lite skamsen.

Som av en händelse ligger ett dokument på mitt bord skrivet av konstnären Rolf Kjellberg, där han beskriver ett framtida scenario med liknande pågående incidenter. Konstnärligt har Rolf gestaltat hur våra samhällen så småningom helt kollapsat i bilderboken ”Linus i framtiden år 2039” och hur lagom stora områden efter ett sammanbrott skulle kunna hantera situationen och överleva.

Rolf har på allvar funderat över vad en liten bygd skulle kunna företa sig innan det är för sent och sammanfattat tankarna under rubriken ”När storsamhället kollapsar”.Hur ska vi förbereda oss inför den oundvikliga kollapsen? En möjlig lösning kan vara småskalig odling och djurhållning, lokal valuta och byteshandel. Hållbarhet. Jaktvapen och hemvärn måste finnas, människan är inte genomgod men all slags kultur uppmuntras för att främja gemenskap.

En tänkbar utveckling handlar om fientliga relationer mellan stormakterna. FN förlamat. Det känner vi igen. Oro och höjda priser. Tidvis lugnt men strömavbrott här och där. Vinter. IS har inte försvunnit. Halva EU strömlöst länge… Osv, osv. Datorerna utslagna, TV och radio likaså. Katastrofläge i hela världen. Krigen eskalerar och Nato opererar från norrländska baser. Från början fram till kaos tror Rolf att det handlar om ett halvår och skarpt läge kanske inträffar om 6-7 år. Hans slutsats är att vi måste göra något nu! Han har tagit initiativ till ett nätverk som ska träffas på biblioteket i Järpen vid tre tillfällen i februari och mars och diskutera.

Ett konkret förslag är att satsa på lagom stora, små samhällen t ex Kallbygden, Åre inklusive Storlien, Mattmar, Mörsil, Järpen som en enhet och Hallenbygden.

Tänker ni ”äsch, det där kommer inte att hända…” eller ligger det något vettigt i Rolf Kjellbergs initiativ att tänka efter före? Man behöver inte vara något orakel på hans nivå för att förstå att civilisationer går under och det känns som om vår är ganska nära.

Britt Jakobsson har förmedlat Rolf Kjellbergs vision!

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till ”När storsamhället kollapsar”

 1. Hej
  Rolf har ett bra tänk om att bättre förbereda sig på det som komma ska än att låta sig överraskas när det väl kommer.
  Jag är ledamot i Omställningsnätverkets riksstyrelse, en organisation som härstammar från Totnes i England. På dryga tio år har Transition network visioner om hur vi bör handskas med framtiden spridit sig till fyrtiotalet länder.
  I Sverige finns det drygt hundra initiativ liknande det som Rolf är inne på. Att utveckla lokalsamhällen som är självförsörjande i så hög grad som möjligt och då menas inte bara matproduktion utan också i kunskap som behövs i ett lokalsamhälle; hur skulle en lokalekonomi fungera, omsorg och skola, hur utför man aktiviteter så energieffektivt som möjligt?

  Södra halvan av Sverige är mer medveten om dessa frågor, men jag har startat en Omställningsgrupp här i Jämtland som har regelbundna samtalsträffar (fb-grupp: Omställning Jämtland Härjedalen)

  Hälsningar från Peo Eriksson

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an