Dåligt uppmärksammat och håller inte vad det lovar!!

SKB ger grönt ljus för slutförvaring av radioaktivt kärnbränsleavfall

En liten notis i tidningen och lite neutralt småprat i radion berättar att nu har Säkerhetsmyndigheten givit grönt ljus för svensk kärnbränslehanterings (SKB) plan för slutförvaring av det radioaktiva bränslet. Som vi har hört handlar det om förvaring i kopparkapslar, omgivna av bentonitlera 500 m ner i berggrunden i Forsmark. Kärnbränslet är farligt under kommande 100 000 år. Finland har redan bestämt sig för den modellen.

DN skriver inget om att professorerna på KTH underkänner metoden och säger att kopparkapslarna kan stå emot erosion högst 1000 år, kanske kortare tid. De borrare jag hyste under några år, för vilket jag fick berättigat skäll, var erfarna gruvkillar från Kiruna och de sa precis samma sak. Den metoden är ohållbar.

Kärnkraften som Palme och Carlsson lurade på oss genom linje 2 i folkomröstningen, blir ännu ett tungt dåligt samvete att bära inför generationerna efter oss.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till SKB ger grönt ljus för slutförvaring av radioaktivt kärnbränsleavfall

 1. Klockren timing med beslutet att sälja kolbrytningen i Tyskland till ett riskkapitalgäng!
  (När man ändå strular till det..)
  Tack för ingenting Löfven och Alliansen!

 2. Tack för din kommentar. Det sorgliga är att allt kan passera utan att folk bryr sig. Beslutet var väl timat så att det skulle väcka minsta möjliga uppmärksamhet.
  Tungt när man tänker på vad vi lämnar efter oss.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sagolik pepparkakskyrka

  På terapin uppe på Bjurgården lottades det i år ut en sagolik pepparkakskyrka gjord av Annmarie Eriksson. Lägg märke till alla detaljer. God Jul!

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]