Skärpta krav på avgasutsläpp för motorcyklar

Den 1 januari 2017 skärps kraven för avgasutsläpp för motorcyklar. Från och med årsskiftet ska en motorcykel uppfylla nivån Euro 4 för att få tas i bruk. Motorcyklar med lägre avgasklass som tas i bruk första gången måste ställas på innan årsskiftet.

För att en motorcykel ska få registreras i Sverige måste den uppfylla vissa avgaskrav, så kallade euroklasser. Avgaskraven förändras undan för undan och från och med årsskiftet 2016/2017 gäller att en motorcykel måste uppfylla avgaskraven för euro 4 eller bättre för att få registreras i Sverige.

Kravet på Euro 4 berör endast de motorcyklar som ställs på för första gången.

Så kontrollerar du om din motorcykel berörs

Gå in på transportstyrelsen.se och välj e-tjänsten Sök fordonsuppgifter med registreringsnummer.

 • Motorcykeln ska fortfarande vara förregistrerad, dvs. har aldrig ställts på.Under fliken Status visas uppgiften påställt första gången i Sverige. Motorcyklarna som omfattas saknar den uppgiften.
 • Fordonet ska tillhöra avgasklass Euro 3 eller lägre.
  Under fliken Fordonsidentitet visas uppgiften typgodkännandenummer. Om det finns en referens i miljöuppgifterna om Euro 4 för ditt fordon behöver du inte ställa på det före årsskiftet.
 • Finns det ingen sådan referens i miljöuppgifterna, eller att du inte hittar den, är Transportstyrelsens råd att du ställer på fordonet.

Hur ställer jag på motorcykeln?

Motorcykeln anses vara tagen i bruk när den ställts på första gången. Du anmäler enklast via vår e-tjänst Ställa på ditt fordon. Uppgiften uppdateras omgående i vägtrafikregistret. Tänk på att motorcykeln måste vara trafikförsäkrad för att du ska kunna ställa på motorcykeln.

Om du inte vill ha motorcykeln påställd en längre tid, så går det bra att ställa av den igen. Motorcykeln har då tagits i bruk innan årsskiftet, vilket är det nödvändiga i sammanhanget.

Vad händer om motorcykeln inte ställs på?

Efter årsskiftet får motorcykeln formellt sett inte tas i bruk, eller ställas på. Det finns dock möjlighet att ställa på fordon för första gången även efter årsskiftet. Transportstyrelsen kan ge dispens. En sådan dispens måste du ansöka om, och det kommer att krävas ett underlag från tillverkaren.

Texten hittade jag på transportstyrelsen hemsida.

Skribent, fotograf och allt-i-allo på 321an.se.
E-post: emelie@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an