
Ska man folkomrösta om politik eller ska eliten bestämma?
Efter det överraskande resultatet av folkomröstningen i Storbritannien, då en visserligen inte stor men dock majoritet röstat för utträde ur EU har frågan om vilken slags demokrati vi ska ha blivit aktuell.
Många förfasar sig nu över David Camerons tilltag att fråga folket (obegåvade och outbildade!!) om så viktiga saker och han framstår som en förlorare i hela världen. Cameron lovar avgå med det snaraste och tilltänkta efterträdare, sista nomineringsdagen idag, säger att det är ingen brådska att aktivera utträdesparagrafen. Det är Boris Johnson, affischnamnet för lämnasidan som säger så. Hans motkandidat som partiledare för Torypartiet, Theresa May som liknats vid Thatcher och är mest berömd för sina eleganta skor, är kompetent men saknar värme, sägs det.
Det vore bra om demokratibegreppet blev ordentligt diskuterat här hemma efter den här händelsen. Ska man överhuvudtaget folkomrösta om politik eller ska eliten bestämma? Den för oss i Jämtland mest aktuella frågan är regionombildningen. Om stora beslut fattas utan legitimitet kommer förr eller senare ett bakslag, så ser det ut i ett historiskt perspektiv.
Hela EU-projektet är ett bevis på det.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?