Reaktioner på Castros död

Fidel Castro dog den 25 november och jag  jämför reaktionerna från höger och vänster.

Borgarpressen slog fast att hans gärning ”präglades av våld, diktatur och det djupaste förakt för demokrati och mänskliga rättigheter”. DN säger också att Castro av många till vänster sågs som en nödvändig motvikt till ”USA-imperalismen”. Citattecknen uttrycker väl att USA egentligen inte har några imperalistiska tendenser enligt DN. Vänsterpressen ETC och Fria är mer nyanserad. ”Castro var både gud och djävul” är en rubrik och ”Castros revolution förvandlades till en stelbent diktatur som försköt fritänkande kreativitet till källarhålorna”.

Lars Ohly skriver ”Kuba visar oss att socialism utan demokrati inte fungerar”.

Både höger och vänster borde kunna vara överens om att Fidel Castro gav kubanerna fri sjukvård och gratis utbildning, bostäder och allmän läskunnighet. Men som sagt inga fria val.

Jag var under en längre tid nära vän med en stor och okritisk beundrare av Castro. Det konstiga var att Ernst som han hette och sen med tillägget Fidel var en synnerligen intellektuell och kritisk forskare och professor i pedagogik. Som nyinflyttade i Hackås på 80-talet fann vi varandra på Ica, vi såg kanske lite udda ut båda två. Ernst i stickad indianmössa och skägg bröt definitivt av från mängden. När Olof Palme mördades bevisade Ernst i sin föreläsning ”Det elvafiliga polisspåret” att något var väldigt skumt i polisens hantering av mordet. Hans bevis byggde på exakta tidsangivelser. Ganska snart lade Ernst ner sin privatspaning. Han ansåg det lönlöst eftersom det som han trodde, var bestämt uppifrån att mordet aldrig skulle klaras upp. Ja, vi vet hur det gick. Ernst skrev också en bok på spanska om Castro och gav den till högstdensamme. Det var mest beundran (tror jag) men han hade en kritisk mening om Castros katolicism. Det gjorde att Fidel vägrade att ta emot och erkänna Ernsts bok. Castros kontrollbehov var stort men Ernst fortsatte att älska och idealisera honom. Han var sannerligen dubbel.

En dag fann jag Ernst död i sitt hem nära skolan i Hackås och fick uppdraget att leda en civil begravningsceremoni. Allt detta tänker jag på nu när Fidel också har lämnat scenen.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Reaktioner på Castros död

 1. Ursäkta 321:an men vad har Castro för intresse att omnämnas på denna sida. Det finns väl gränser vad den skall innehålla eller…
  En diktator är död. Vem saknar en sådan?
  I stället för en demokratisk utopi blev Kuba en kommunistisk enpartistat stödd med rubel från Moskva under en lång följd av år, intill att denna stat gick under. Företag beslagtogs och förstatligades på Kuba under Castros ledning. Skolorna blev inrättningar för kommunistisk propaganda. Landet inrättade en massa arbetsläger för oliktänkande och en massa kubaner avrättades.
  Det är så en diktatur ledes för att kunna överleva.
  Jämför vad som hände i Sovjetunionen, Kambodja, Kina och en massa andra diktaturer. Folket har ingen rätt till fria val och yttrandefriheten var starkt beskuren.
  Det är ju inget land som vi i Sverige skulle vilja flytta till.
  Till hans begravning kommer inga större statsmän som t ex Putin, Obama, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Theresa May och ej heller Japans premiärminister m fl. Sverige skickar sin ambassadör.
  Det visar väl lite vad omvärlden tycker om en diktator som har söndrat ett folk i 60 år.
  Sådana personer skall inte 321an ägna sig åt. Möjligt att er enväldiga krönikör har annan åsikt men då är hon väl ensam om det. Hon kan istället skriva i deras partiorgan Gnistan. Där passar hennes krönika bättre in.

  Trevlig Helg

  Tony Ruster

 2. Tony Ruster har felaktigt uppfattat att jag är en oreserverad beundrare av Fidel Castro. Min kommentar handlade mest om en Hackåsbo som verkligen var det trots att han var en kritisk forskare.
  Jag har svarat Tony Ruster direkt i ett mejl.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se