Foto Kent Livendahl 321an.se

Orter och ställen norrlandsnationalism

Det obehagliga draget av norrlandsnationalism som tar sig uttryck i en nedlåtande och föraktfull ton mot storstads- och söderifrån kommande människor, finns med i Orter och Ställen, där 21 författare från länet skriver.

Tilde, en acklimatiserad skånska möter det på sin resa för att utröna vilket som egentligen är hennes rätta hem. Sanningens minut heter berättelsen av Mi Edvinsson och attityden som faktiskt finns, måtte väl grunda sig i en känsla av underlägsenhet.

Ett existentiellt vemod anas i Ville Roempkes fjäderlätta sonetter, där årstiderna växlar liksom livets faser. Martin Johansson för in tomma skyltfönster och undertryckt vrede i sin poesi.

Ett återkommande tema är de förfallna husen, släktgårdar, övergivna men inte helt bortsålda. I Båthus med liten markplätt av Karin Härjegård ställs saken på sin spets. Överta eller överge, ofta en generationsfråga. Petter Eriksson Brantens ser dem nostalgiskt passera förbi i ett vitt hus På kanten av en ås. Den gamle slaktar grisen och barnbarnen hoppar av upphetsning. Inget hus står i vägen när Bengt Månström för ett retroaktivt samtal i Hej pappa! Vad var egentligen det bästa vi upplevde tillsammans? Laddad och tät är Anders Franks Kryckkyrkan i Börön. En sentida pilgrim kämpar sig fram till den undergörande källan och blir räddad av sin i-phone. Eller är det Guds kraft? Mystiken är starkt närvarande i Freddie Ross ödmjuka och underfundiga text Korsvägar. Huvudpersonen och tillika rockmusikern Fredrik köper ett avlägset jämtländskt torp och hamnar inte bara i en korsväg utan bland gengångare.

Tänk Horgalåten och du blir riktigt skraj. Vår speciella och älskade natur, fjällen, myrarna, och därmed bärplockningen, fisket och vintersporten är ett genomgående tema som får ett extra tydligt fokus i Magnus Ottelids Som jävla granskogen. I början glider paret snyggt och samspelt fram på spark men har i praktiken redan bestämt sig för att skiljas. Kanske hade dejtingsidorna något med saken att göra. Lena Deimo gör en historisk tillbakablick i sin text Komma hem. Inte bara huvudpersonen utan också några överlevande karoliner kom hem till Handöl en nyårsnatt. Varför bor vi här när det är så kallt? är frågan på ett annat ställe i Orter och ställen som jag läst i förvissning om att snart återse författarna i nya sammanhang.

 

Orter och ställen

21 författare från Jämtland Härjedalen (antologi)

Red. Theres K.Agdler, Catarina Lundström

Region Jämtland Härjedalen

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an