Foto: Jonas Haggren

Örn siktades i Trappnäs

“Havsörn siktades på Trappnäs. Jag såg den flyga över laggårn, trodde det var en duvhök som ville jaga hönsen, men när jag kom ut och såg fiskmåsar försöka jaga iväg den så förstod jag att det var något mycket större. Bilden togs när fiskmåsen försökte jaga iväg örnen. Så man ser verkligen storleksordningen på fåglarna då fiskmåsen knappt syns fast de är bara någon meter mellan dem.” Berättar Jonas Haggren.

Lite fakta och skillnader mellan Havsörn och Kungsörn:

Med lite övning lär du dig enkelt att urskilja en havsörn. De väldiga vingarna är anmärkningsvärt breda och raka och stjärten kort. Många fågelskådare benämner den som en flygande ladugårdsdörr. Den flyger med väldigt djupa och tunga vingslag – och tycks inte vara speciellt smidig. Ses den på lite närmre håll är den kraftiga, gula näbben kännetecknande och om det är en äldre fågel är den lysande vita stjärten lätt att känna igen.

 Kungsörnen är ungefär lika stor som en havsörn, men proportionerna är annorlunda. Den har långsmala vingar och en längre stjärt. Om den ses rakt underifrån kan man också lägga märke till att vingarna smalnar av in mot kroppen och vid handpennorna. Vingarna blir därmed något s-formade, vilket skiljer sig mot havsörnens jämnbreda vingar. Även flykten skiljer sig åt. Kungsörnen slår ofta 6–7 tunga vingslag, följt av glidflykt i någon sekund.

örnar jämförelse

havsörn

Havsörn

kugsörn

Kungsörn

Fakta och bilder från: www.natursidan.se

 

Skribent, fotograf och allt-i-allo på 321an.se.
E-post: emelie@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an