Gunilla Nilsson Edler gladde passagerarna på ångaren Östeersund

Medlemstur med ångaren Östersund i fint väder, och kulturell underhållning.

I årsavgiften till Föreningen Bevara Ångaren Östersund ingår en gratistur ut på Storsjön, s.k. medlemstur. Medlemsturen föregicks i år, den 3 juli, av en gudstjänst på Arvesunds Hamncafé. Vädergudarna stöttade evenemanget, om det nu finns särskilda sådana, eller om det var vår vanliga Herre som ombesörjde det.

Undertecknad missade själva gudstjänsten men var i god tid på plats för att få åka en tur med den vackra ångbåten. Bland de många passagerarna fanns också Gunilla Nilsson Edler. Gunilla berättar att hon arbetar som guide åt Turistbyrån i Östersund, har gjort det en lång tid och har på så vis skaffat sig ett stort nätverk och kunskapsbank vad gäller turism. Turistbyrån anordnar varje sommar historiska vandringar i Östersund. Det är då Gunilla, och andra anlitade guider kommer in. Under de 30 år som vandringarna har funnits så har även Gunilla jobbat med dessa.

Hon tillhör också föreningen ”Jamtlis Gynnare” vars uppdrag är att stödja Jamtlis verksamhet, att medverka för att levandegöra gångna tiders kultur och historia, samt att föra kunskap i hantverk och slöjd vidare till nya generationer. Allt är ideell verksamhet.

Gunilla var med på båtturen helt privat men spelade lite teater för oss ändå. I sin medhavda korg fanns bla en ÖP daterad 1895 och iförd sina fina tidstypiska kläder läste hon nyheter ur den. Såsom:

-Tänk att nu kommer kaffet att prishöjas med 2 öre, och här står också att kyrkorådet har tillstyrkt att lärarinnor får fortsätta vara yrkesverksamma fast de är gifta…

Med sin skådespelartalang fångade Gunilla ett flertal passagerares uppmärksamhet.

Turen gick till Hallen och tillbaka i ett strålande väder och på nedre däck kunde man köpa sig kaffe med mera.

 

Gunilla läser högt ur en "färsk" ÖP daterad 1895. Elisabet Livendahl lyssnar intresserat!

Gunilla läser högt ur en “färsk” ÖP daterad 1895. Elisabet Livendahl lyssnar intresserat!

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an