Foto Internet

Lurade blir vi allihopa, allihopa, allihopa…

Det är inte roligt att bli lurad. Det efterlämnar en känsla av beklämning, förtrytelse, rent av ilska. Under min livstid har det hänt några gånger. Det jag skriver nu är min egen uppfattning och jag är medveten om att andra ser saken på ett annat sätt.

När Ingvar Carlsson och Olof Palme lurade på oss kärnkraften med sina listiga linjer 1,2 och 3 kände jag mig verkligt förbannad och gick med i det nybildade Miljöpartiet. JA-sidan hade stora resurser och bombarderade folk med domedagsskildringar om det elände Sverige skulle hamna i om NEJ-sidan vann. JA vann med minsta möjliga majoritet.

Det har länge pågått en process för att smidigt och lömskt lura in oss i Nato och just i dagarna ska Regering och Riksdag skriva under ett värdlandsavtal, där det står att vi godtar att använda kärnvapen även om vi själva inte är angripna. Är det folkets vilja?

Med anledning av den förestående brittiska omröstning om utträde ur EU skriver en gammal vis man, professor Leif Lewin, en intressant artikel om de resonemang som föregick bildandet av unionen. Hur skulle man kunna lura in nationerna i unionen? Jo, man bestämde helt enkelt att till varje pris försöka hålla undan folkviljan. Det skulle naturligtvis bli ett s k ”demokratiskt underskott” men det fick bli priset. Metoden man bestämde sig för var ett steg för steg övertagande av makt, en integration i smyg var ledordet. Folkomröstningar har inte helt kunnat undvikas och har alltid inneburit katastrof. Då gjorde man om frågorna på ett försåtligt sätt så att folk t ex Irland till sist levererade önskat resultat.

Nu var ju David Cameron obetänksam nog att lova britterna en folkomröstning och världen håller andan. På sätt och vis befriande att en gammal statsvetare säger sanningen om tillkomsten av den Europeiska Unionen. Det finns en högre mening att folk ska luras och metoden är att göra det så sakta att vi inte ens märker det.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se