”I köket hos Maj”…en kokbok av Kristina Sandberg

Gift dig rikt, du som kan både baka och laga mat. Gå och läsa i flera år och dra på sig stora lån… Kristina Sandberg, student, besöker sin mormor i Örnsköldsvik i mitten av nittiotalet och svarar hastigt och obetänksamt, jag vill väl inte bli hemmafru!

Sen skrev hon en romantrilogi som blev ett äreminne över hemmafrun och nu har kokboken I köket hos Maj, en hemmafrus bästa recept kommit. Lotta Kühlhorn har formgivit boken på ett utsökt sätt. Omslaget är förvillande likt ett vaxduksmönster som fanns förr och det skenbart fläckiga och skrynkliga försättsbladet ser ut att vara min mammas handskrivna recept på havrekex.

Recepten följer kronologiskt Majs hushåll från Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris, vilket innebär att språket förändras från plurara verb i Prinsessornas kokbok på 30-talet till 40-talets Stora kokboken och vidare framåt med en allt modernare stil. Kristina Sandberg tror inte att Maj följde recepten slaviskt och påpekar för säkerhets skull att matskedarna var större förr. I Käll- och bildförteckningen syns att Kristina Sandbergs egen receptsamling har stor plats liksom KF Arkiv och bibliotek, Hemmets köksalmanack och privata källor. Man har gått grundligt tillväga. Min blick stannar länge på sista uppslaget, en marmorbänk, aluminiumkastruller i diskhon och såpa i en emaljerad mugg på sidan om kranarna. Tvagan syns inte men den är garanterat inte av plast.

En viss trötthet infann sig vid läsningen om Majs evigt återkommande diska bort och plocka fram men I köket hos Maj lyfter det triviala till en högre nivå och en djupare förståelse för matlagningens och måltidens betydelse infinner sig. I det gamla bondesamhället, självhushållets tid, var fysiska kärleksbevis ovanliga men maten slarvade man inte med. Känslorna fick sitt uttryck där. För Maj gällde det att hålla måttet inför inte alltför nådiga svägerskor. Med sin ungdom och skönhet hade hon en fördel men som klassresenär kände hon trycket att leva upp till deras nivå på släktbjudningar och kalas. Korta prosastycken ur böckerna blandas med för texten och tiden passande bildsatta recept.

Jag tror att alla läsare som följt och älskat Maj också kommer att bli entusiastiska över hennes kokbok.

Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn

I köket hos Maj…En hemmafrus bästa recept

Norstedts

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an