Facket behövs

Den ”svenska modellen” ett växande gap mellan fattiga och rika

Sociologen Roland Paulsen skrev något viktigt i DN den 19 januari. Rubriken var ”Fackföreningarna har aldrig behövt sina pampar”. Hans poäng var att Kommunal nu bara har en sak att göra om de vill behålla ett uns av förtroende. De måste gå till strid mot uppluckringarna av arbetsmarknaden. Löftet att avskaffa fas 3 som S lade krut på i valrörelsen, har svikits. Då var 35.000 arbetslösa i fas 3, idag är de 39.000. Beslutet att tolerera YA-jobb ( YA betyder yrkesintroduktionsjobb, som hittills gällt ungdomar upp till 24 år. Nu utvidgas YA- till att även gälla nyanlända) utan kollektivavtal och andra reformer garanterar en fortsatt ”lönespridning”.

Tre skyddsombud har skrivit på Aftonbladets Debatt att ”i svenska fack finns en inställning att det är ledningen som sköter saker och ting, de vanliga medlemmarna ska betala sin avgift och hålla tyst”. Roland Paulsen berättar att han under en debatt ordnad av SSU frågat Tobias Baudin, vice ordförande i LO och kontraktsinnehavare till en rymlig paradvåning som han fått av förbundet varför LO med sina 1,5 miljoner medlemmar inte går i strid och till exempel utlyser generalstrejk. Han tog det som ett skämt. I en annan debatt svarade LO-ombudsmannen Oscar Ernerot, också han lycklig innehavare av ett förstahandskkontrakt i innerstaden: ”Så ser inte den svenska modellen ut.” Nej, skriver Roland, den ”svenska modellen” är ett växande gap mellan rika och fattiga där de senare av outgrundlig anledning låter sig företrädas av de förra.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Den ”svenska modellen” ett växande gap mellan fattiga och rika

  1. Paulson har givetvis rätt. Men jag tror att det kommer bli mycket värre innan det vänder. Som det är nu ökar klyftorna mellan människorna. Inte bara mellan fattigare/rikare.
    En Resursbaserad ekonomi skulle vara mer eller mindre ett drömscenario. Klarar vi av att nå dit? Är vi (människan) tillräckligt intelligent för detta steg? Jag tipsar starkt att se dokumentären Zeitgeist Moving Forward – den klokaste och intelligentaste dokumentären som gjorts, enligt mig.

  2. Tack för kommentaren och ditt tips.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se