Foto teknikensvarld.se

De Geer: Nolltolerans mot brott spar miljön

Jag var spänd på att höra vad konstnären Carl Johan De Geer skulle komma med den här veckan i God morgon världen.

Förra gången spolade han Gud, änglarna och annat som han ansåg vara vidskepelse. Nu kom han med något viktigt. Han bor i Stockholm, tar sig fram med cykel och förvånas som många andra hur politikerna åker till Paris och lovar att Sverige ska bli fossilfritt inom den närmaste framtiden samtidigt som de planerar nya motorvägar och förbifarter. Hur tänker de? Inte alls, antagligen. De vill bara att folk som totalt skiter i klimatet ska rösta på dem och strömmen av bilar fortsätter. Nu hade Carl Johan som hela tiden har problem att ta sig fram i trafiken på grund av felparkerade bilar, kommit fram till lösningen. Åtminstone i Stockholm, där bilarna parkeras på cykelbanor, trottoarer, kors och tvärs, helt regelvidrigt och olagligt och kommer undan med det.

Han påminde om borgmästaren i New York som för några år sedan införde nolltolerans mot brott, alla brott även småbrotten. Han började där, nerifrån helt enkelt och därmed fick han ner kriminaliteten. Nu föreslog Carl Johan att staden anställer en hel massa lapplisor av båda könen och att de lappar precis allt hela tiden. Böterna betalar deras löner. Då kommer bilisterna att tröttna och ta buss och T-bana istället, spår han. Enda sättet att få ner bilismen och öka kollektivresandet, enligt De Geer. Man räddar klimatet och minskar arbetslösheten med denna smarta idé. Det där med arbetslösheten har jag lagt till, den finns kanske inte ens i Stockholm?

Vi som bor på landet får ransonera bilåkandet så gott det går och förtrösta på att elbilar blir tekniskt bättre och billigare inom en snar framtid.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an