Britt tycker om : Miljöpartiet, policyproffs och politikerförakt

Det är sorgligt att vara miljöpartist nu. Vi som inte skulle bli som de andra. Det var därför partiet bildades 1980. Förtroendevalda skulle inte sitta längre än två perioder, ingen ledare, utan språkrör av båda könen m fl regler som skulle hindra att vi förvandlades till ett vanligt politiskt parti.

Nu letar jag fel och försöker se om det finns någon framtida ljusning. Ett var att prompt sitta i regering, när underlaget är så svagt. Ett annat att inte hoppa av när besluten gick för långt åt fel håll. Väldigt fel att anställa policyproffs som försöker manipulera media som skedde när SVT skulle diskutera Yasri Kahn. Jag hänvisar till min recension av forskningsrapporten Makt utan mandat, som finns på 321an. Den stora mängd anställda som inte är valda, alla pressekreterare, statssekreterare och PR-folk och som bestämmer vilka meddelanden som ska komma fram till de förtroendevalda, utgör ett hot mot demokratin. Magnus Johansson, anställd av Gustav Fridolin är ett exempel. Igår skrev DN om f d moderate partiledaren Bo Lundgren som aktivt försökt påverka sin pension uppåt och lyckats med det, trots att det är ett regelbrott. Han tar gärna emot 14000 för mycket per månad och förstärker därmed politikerföraktet och allmänhetens insikt att eliten har sin egen gräddfil. Dessvärre fanns också f d språkröret Marianne Samuelsson (MP) i samma sällskap. Henne har jag aldrig gillat, hon gjorde totalt bort sig som landshövding och inte ens hon säger att hon ska rätta till felet och betala tillbaka en halv miljon. Lundgren väntar jag mig ingen hederlighet av men ett f d språkrör i Miljöpartiet… Botten.

Kan Miljöpartiet göra en omstart? Jag frestas drömma om att Peter Eriksson och kanske Maria Wetterstrand skulle komma tillbaka, men enligt reglerna har de redan gjort sitt.

Hoppas partiets kongress kommer att ske inför SVT:s kameror från början till slut. Birger Schlaug också ett f d språkrör efterlyste fler idealister och färre karriärister i politiken i Nyhetspanelen i morse. Några som kritiserar konsumtionssamhället och ifrågasätter den ohållbara tillväxten. Några som ständigt håller ödesfrågan, klimathotet, levande.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se