Recenserad av Britt Jakobsson

Britt recenserar, Oj, en polis! Barnbok av Eva Lindström

Äntligen! ropar jag om Eva Lindström får Augustpriset för bästa barn- eller ungdomsbok i år. Hon är den som nominerats flest gånger och har även fått priset en gång (2013) då som illustratör delat med debutanten Ellen Karlsson för boken Snöret, fågeln och jag.

Nu står Eva Lindström för både text och bild med titeln Oj, en polis och hon är min favorit. Oj, en polis! Ett aktuellt uttryck av glad överraskning i kölvattnet av omorganisationen. Polisen behöver all positiv uppmärksamhet den kan få, så hon är helt rätt ute.

Eva Lindström har sin egen stil och samtidigt är hon oförutsägbar och visar nya grepp. Det jag känner igen är den milda färgskalan, denna gång olika nyanser av grått och grönt. Det händer inte så mycket i texten men desto mer i läsarens huvud. Två bröder i sjömanskostymer sitter lutade mot ett träd och den ene är jagberättaren. De vilar sig helt fredligt men på nästa uppslag måste de springa och ”en av oss” snubblar. Bilden visar att de blir jagade av en hund. Det är nu som en okänd man, en polis, uppenbarar sig och hjälper till med ett plåster. Men polisen var ingen polis.
-Jag är inte polis, jag är pilot säger han.

Allt är således inte vad det synes vara och mannen som säger att han är pilot har ingen humor heller. Däremot kommer han tillbaka i ett flygplan och erbjuder en tur i luften. Storebror avstår men den mindre tackar ja och äventyret fortsätter. Trassel uppstår men allt ordnar sig när man hjälps åt. Slutbilden visar pojkarna rygg mot rygg. Nu vilar de sig igen. Texten är minmal, ett par korta meningar per uppslag, men tillsammans med de underfundiga bilderna och utrymmet för egna reflektioner blir berättelsen spännande och intressant. Hunden var visst inte så farlig och vad var det egentligen som hände? Fick lillebror verkligen hoppa fallskärm?

Eva Lindström har en lågmäld och mångbottnad berättarstil som jag tror tilltalar de flesta vuxna och många barn, men inte alla vid första påseendet. Viktigt är att låta barnen möta många olika slags bilder och texter för att träna sin fantasi och förstå att världen är stor och märkvärdig.

Eva Lindström

Oj, en polis

Alfabeta

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an