Foto arbetarbladet

Britt recenserar: ”Den sista grisen” av Horace Engdahl

Vad ska bildning vara bra för? Det var Liv Strömqvist som frågade Horace Engdahl i TV-programmet om deras resa i Europa.

Tja, suckade Horace och berättade att han i umgänge med icke intellektuella personer blev tvungen att koppla bort halva sin bildningsmassa för att anpassa sig till deras nivå. Något i den stilen sa han och jag tänkte att den mannen måtte ha en grandios självbild. Nu är det inte personen jag ska recensera utan hans bok Den sista grisen även om text och person hänger ihop.

Exfrun Ebba Witt-Brattström hade en iskall och konfrontativ ton i sitt diktverk Århundradets kärlekskrig om slutfasen i deras äkenskap. Den sista grisen är inget genmäle men ett statement om könsbalansen. Det här tjatet om jämställdhet kommer att försvinna, säger han. Det är ingen tvekan om att mannen är den dominerande. En provokativ hållning i vår tid men författaren framhärdar i intervjuer att han är en fridens man som inte söker konflikt, inte ens debatt. Motsägelsefullt så det räcker. En mening som ”Jag tackar Gud för det jag underlåtit att prestera, för annars hade jag inte kommit fram till någonting” är exempel på samma medvetna oklarhet.

Tonen i texterna, korta aforismer och något längre essäer, är ömsom vemodig över existensens skörhet och ömsom manligt stöddig. Han ler åt sina livströtta formuleringar i ungdomens dagböcker. För de stackare som lever över sina tillgångar känner han ett stort förakt. När de i TV-programmet Lyxfällan bryter ihop över högen av räkningar, då njuter Horace Engdahl. Ängslighet är en löjlig och frånstötande egenskap i hans värld. Om kvinnor yttrar han sig gärna generellt. De försöker alltid bagatellisera en erotisk förbindelse när den tagit slut och talar då nedsättande om mannens förmåga. Sen kommer den flitigt citerade meningen, ”den fullbordade penetrationen är evigt ett nederlag för kvinnan och evigt en seger för mannen… ”

Den största behållningen har jag av hans ofta fyndiga funderingar över talesätt och begrepp som avund, humor och vrede. Självklart strösslar han med filosofer och gamla greker, konstigt vore det annars. Det får man stå ut med. I en lång avslutande monolog ”Mannen på bryggan” framtonar en bitter och cynisk man som inte ska förväxlas med honom själv enligt en intervju. Men han har varit där, annars hade han inte kunnat skriva monologen… Ja, jag blir inte klok på Horace Engdahl. Tydligt blir att han anser att kvinnan ska veta sin plats, amasonerna skrämmer honom liksom de skrämt andra män före honom. Stå i bredd är inget för Horace Engdahl och därför var Ebba och Horace hopplöst omaka trots att de för omvärlden länge framstod som det perfekta paret, kung och drottning i kulturvärlden. Skenet bedrar. Om det talesättet kan Horace Engdahl säkert svänga ihop en aforism.

Horace Engdahl Den sista grisen

Albert Bonniers Förlag

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

3 kommentarer till Britt recenserar: ”Den sista grisen” av Horace Engdahl

 1. Jag uppfattar ordet “bildning” på ett bredare sätt än att bara innefatta mängden konsumerad litteratur av alla de slag och förmågan att vända och vrida på författares intentioner. Att yttra sig som den här uppblåsta figuren Engdahl tyder, som jag ser det, på en väsentlig brist i bildning. En bildad person måste ha förmågan begripa bättre. Ödmjukhet och klokhet kan också komma av bildning om det finns någon fil ledig.

 2. Strålande recension, måste vara bättre än boken om PENETRATIONSKAMPEN I KULTURLYXSTÖCKHÖLM
  Låter vidrigt, medhavd hink
  Han lär va skitbra på att rale som det heter lätt nedlåtande på Jamska=SKRIVET
  Men om kulturmakt, det är ju den enda kultur vi har att erbjuda i S värjer och där tillhörig Horace topskicktet
  Å gör man det då bör man nog helst “je fan” om att skriva om den
  FÖR DEN DÖDAR reducerar bedömer dräper klampar in och förstör i pakter och usla ryggdunkar, på liv och död

  DEN FRIA KULTUREN däremot är osund pga “dålig ekonomi, sämre än man får ha t…
  Men den smakar gott och GER varje cell av sin STORSINTHET.

 3. Jag tackar för kommentaren och tänker ungefär som du angående bildningsbegreppet. Horace kanske saknar hjärtats bildning.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se