Britt kommenterar mediadrev

För några veckor sen gick drevet mot Kommunals ledning som berikat sig och roat sig på medlemmarnas bekostnad. Aftonbladet avslöjade skandalen. Det pågick ett tag och fick konsekvenser. Kassören Anders Bergström hade delat ut lyxvåningar och all makt utgick från honom. Han fick gå. Ordföranden Annelie Nordström pudlade och skulle ställa allt till rätta innan hon också skulle avgå lite senare, givetvis med en bra fallskärm. Hela fackföreningsrörelsen tog skada av det inträffade.

Så kom drevet mot Karolinska institutet och sjukhuset för att de anställt stjärnkirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor. Han skulle rädda människor med sjukdomar i halsen men de plaststrupar han opererade in fungerade inte. Nästan alla patienter dog. Från olika håll kom anklagelser om forskningsfusk och lögner. Skandal. KI:s ledning och rektorn Anders Hamsten försvarade Macchiarini i det längsta men rektorn avgick nyligen och medgav sina misstag. Det anses att Nobelprisets anseende blivit skadat eftersom Karolinska institutet avgör vem som får priset. Kirurgen har jobbförbud och är misstänkt för brott. Det gäller bland annat vållande till annans död. Macchiarini avslöjades genom en dokumentärserie i SVT, ”Experimentet”.

Ja, dreven avlöser varandra. En företeelse som skadar samhället oerhört och inte genererar något drev är bolagens aggressiva skatteplanering. Det verkar som om allmänheten förväntar sig och även accepterar att bolagen ska fiffla. Det ligger i deras natur att göra så och det enda de tänker på är att tjäna pengar och betala så lite som möjligt till sin arbetskraft och så lite som möjligt i skatt. Helst ingenting. Jag kritiserade IKEA för en tid sedan och fick på Facebook höra att Kamprad var ursäktad. ”Han har ju fixat jobb åt så många”. Javisst, men han bör ändå bete sig anständigt och betala vinstskatt i alla länder där han tjänar. Det gör han inte nu. Han bör skämmas.

Det senaste exemplet är bygget av Nya Karolinska som initierades under Alliansens styre. Skanska och det brittiska investmentbolaget Innisfee, som skulle samarbeta, började genast skatteplanera för att snuva samhället på pengar. Ett nytt bolag, Swedish Hospital Partners, startades för ändamålet och genom ett brevlådeföretag i Luxemburg trollas bolagens vinster bort. En och en halv miljard kronor kommer att gå förlorade för Stockholms välfärd. Där borde ett stort drev gå, men bolagen tycks komma undan med vadsomhelst. Media ligger lågt och beskyddar deras cyniska skatteflykt.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sagolik pepparkakskyrka

  På terapin uppe på Bjurgården lottades det i år ut en sagolik pepparkakskyrka gjord av Annmarie Eriksson. Lägg märke till alla detaljer. God Jul!

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]