Det nya LLU-området kommer att ha 57 miljoner att fördela på olika landsbygdsutvecklande projekt. Foto: Björn Dahlfors/dahlfors.com

Snart finns det miljoner till landsbygdsutveckling

Det är hög tid för föreningar och företag att börja planera för kommande projekt inom leadermetoden. Totalt kommer det finns 57 miljonerna att fördela till olika utvecklingsprojekt i Åre, Berg, Krokom, Östersund och Härjedalen.

Vi står inför en ny Leaderperiod, eller Lokalt ledd utveckling (LLU) inom leadermetoden som det nu bytt namn till. Perioden sträcker sig fram till 2020 och omfattar 57 miljoner kronor. Inför perioden har ett nytt LLU-område bildats, det kallas Skog, sjö och fjäll och består av kommunerna Åre, Berg, Krokom, Härjedalen och Östersund. Det som återstår innan arbetet kan dra igång på allvar är att området ska godkännas av Jordbruksverket. Den utvecklingsstrategi som är frukten av höstens många workshopar i berörda kommuner är sedan tidigare godkänd. Det betyder att föreningar och företagare som är intresserade av att driva utvecklingsprojekt nu kan sätta sig vid skissbordet, skapa arbetsgrupper och fila på projektansökningar.
– Leader, eller LLU som det nu kallas, handlar om att människorna som bor i bygden ska leda den lokala utvecklingen, säger Anne Pierre, en av författarna till strategin, hon uppmanar de som vill driva projekt att noga läsa utvecklingsstrategin och sedan stämma av sina idéer mot dess mål och syfte.
– Mitt råd är att tänka på hur projektet ska gynna en stor grupp människor och ge förutsättningar för en växande och attraktiv landsbygd, säger Anne Pierre som påpekar att det är viktigt att hitta sätt att samverka mellan företag, kommun och ideell sektor – och inte minst över kommungränserna. Anne har idag bytt rollen som strategiförfattare till att erbjuda inspiration, konsultation och rådgivning kring Leaderprojekt och landsbygdsutveckling genom sitt företag Landsbygsinfo. Hon kommer även erbjuda hjälp till företag och föreningar att utforma sina ansökningar.

Enligt planerna kommer det nya området att godkännas under hösten och genom det öppnar också möjligheten att söka pengar. De första pengarna beräknas att beviljas först i mars 2016. Även om det de pengar som beviljas ska föreningarna eller företagarna vara medvetna om att de behöver finnas egna medel för att täcka upp kostnaderna.
– Ett problem som vi känner till från tidigare år är att det kan ta lång tid att få ut sina pengar, vi har inte fått några indikationer på att de kommer vara annorlunda under denna perioden. Därför att det viktigt att från början ta höjd i projektet genom temporär finansiering, säger Anne Pierre.

Varje område inom LLU har en egen styrelse som kallas LAG-grupper, LAG står för Local Action Group. I LAG-gruppen för Skog, sjö och fjäll finns representanter från föreningslivet, näringslivet och kommunerna. LAG-gruppen valdes vid föreningsbildandet i början av juni bland representanterna finns flera med koppling till byarna längs väg 321: Linnea Haggren (Trappnäs), Håkan Karlsson (Hallen) och Lars Andersson (Svenstavik).

FAKTA | Utvecklingsstrategin i korthet

I utvecklingsstrategin har det fastställts en vision för projektperioden: ”Samhörighet, tillväxt och innovation i fjällnära framtidsbygd”.

Fyra definierade insatsområden

Passionerat entreprenörskap i samverkan
Innefattar hur besöksnäringens många grenar ska samverka för att skapa levande företag och främja framväxten av nya.

Levande lokalsamhällen för alla
Omfattar bygdeutvecklingsprojekt så som mötesplatser, bredband, infrastruktur, trivsel med mera.

Attraktiva och dynamiska natur- och kulturmiljöer
Hur kan befintliga attraktionen utvecklas. Här nämns fisket, ledsystem i fjällen, skidanläggningar, fäbodvallar, museer, hembygdsgårdar mm.

Innovation, ny teknik, nya lösningar och forskning
Kan omfatta energilösningar, lokal livsmedelsförsörjning, forskning, uthålligt företagande och annat som främjar företagsutveckling i glesbygd.

Mål för perioden

Området ska vara ett föredöme avseende social inkludering
Orådets invånare är friska, innovativa och drivkraftiga
Vi har en bygd med levande lokalsamhällen där naturen är tillgänglig för alla.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Boksläpp på Gammalgården

    Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

  • Park i Hallen

    Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

  • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

    I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

  • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

    Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an