Foto: Freeimages.com

Tre miljarder till fiber på landsbygden

Alla pengar i landsbygdsprogrammet för utbyggnad av bredband kommer att gå till landsbygden, enligt tidningen Land rör det som om över 3 miljarder kronor. I tätorter kan marknaden själv ansvara för utbyggnaden, det visar en marknadsanalys som Jordbruksverket beställt av Post- och telestyrelsen (PTS).

Enligt EU:s krav får Jordbruksverket bara betala ut bredbandsstöd där det inte är lönsamt för marknadsaktörer att agera. Därför har Jordbruksverket beställt en analys av PTS var kommersiella förutsättningar för bredbandsutbyggad finns under de närmaste tre åren. Enligt PTS:s analys finns inte förutsättningar för marknaden att bygga snabbt bredband utanför tätorter. Med tätorter menas orter med fler än 200 invånare och där det är mindre än 200 meter mellan husen. Detta enligt Statistiska centralbyråns definition av tätort.

Idag har cirka 20 procent av de som bor på landsbygden fiber och enligt beräkningar som tidningen Land presenterar skulle denna satsningen gör att cirka 60 procent har fiberuppkoppling inom fem år.

Det är redan möjligt att söka bredbandsstöd. Landsbygdsprogrammet förväntas bli godkänt av EU-kommissionen i juni. I september förväntar sig Jordbruksverket att länsstyrelserna kan ta de första besluten.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Tre miljarder till fiber på landsbygden

  1. Tillgång på bra bredband är bra för alla.Det gör det möjligt för fler att bo och verka i en bra boendemiljö på landsbygden.
    Tre miljarder låter mycket men en stor del kommer nog att hamna hos jordbruksverket i Jönköping och hos länsstyrelsen ute i landet. Granskning o beslut ska ju tas av dessa myndigheter.Tyvärr verkar årets grävsäsong “frysa inne” om första besluten ska tas i september.Men satsningen på fiberutbyggnad är bra. Lokala byanät skapar framtidstro och nya företag. Det påverkar även den lokala ekonomin, pengarna snurrar runt fler a gånger i kommunen.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se