Foto: Freeimages.com

Tre miljarder till fiber på landsbygden

Alla pengar i landsbygdsprogrammet för utbyggnad av bredband kommer att gå till landsbygden, enligt tidningen Land rör det som om över 3 miljarder kronor. I tätorter kan marknaden själv ansvara för utbyggnaden, det visar en marknadsanalys som Jordbruksverket beställt av Post- och telestyrelsen (PTS).

Enligt EU:s krav får Jordbruksverket bara betala ut bredbandsstöd där det inte är lönsamt för marknadsaktörer att agera. Därför har Jordbruksverket beställt en analys av PTS var kommersiella förutsättningar för bredbandsutbyggad finns under de närmaste tre åren. Enligt PTS:s analys finns inte förutsättningar för marknaden att bygga snabbt bredband utanför tätorter. Med tätorter menas orter med fler än 200 invånare och där det är mindre än 200 meter mellan husen. Detta enligt Statistiska centralbyråns definition av tätort.

Idag har cirka 20 procent av de som bor på landsbygden fiber och enligt beräkningar som tidningen Land presenterar skulle denna satsningen gör att cirka 60 procent har fiberuppkoppling inom fem år.

Det är redan möjligt att söka bredbandsstöd. Landsbygdsprogrammet förväntas bli godkänt av EU-kommissionen i juni. I september förväntar sig Jordbruksverket att länsstyrelserna kan ta de första besluten.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Tre miljarder till fiber på landsbygden

 1. Tillgång på bra bredband är bra för alla.Det gör det möjligt för fler att bo och verka i en bra boendemiljö på landsbygden.
  Tre miljarder låter mycket men en stor del kommer nog att hamna hos jordbruksverket i Jönköping och hos länsstyrelsen ute i landet. Granskning o beslut ska ju tas av dessa myndigheter.Tyvärr verkar årets grävsäsong “frysa inne” om första besluten ska tas i september.Men satsningen på fiberutbyggnad är bra. Lokala byanät skapar framtidstro och nya företag. Det påverkar även den lokala ekonomin, pengarna snurrar runt fler a gånger i kommunen.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]

 • Lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan

  Välkommen till lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan den 22 juli kl 22:00 Andreas Renström, Vår nya kantor spelar fiol.vi får lyssna till texter och dikter om sommar och liv. Lions […]

 • Sommarprogrammet 2019 finns nu att läsa online

  Sommarprogrammet som delas ut till samtliga i hallenbygden samt även till turistbyråer och andra informations platser i Jämtland finns nu att läsa här: Sommarprogrammet 2019

 • Hyllad Storsjötrolling i Hallen

  Den artonde upplagan av Storsjötrollingen, som också var deltävling i SM är över. Segrare i SM-klassen där sju båtar deltog blev Team FIS från Färgelanda/Strömstad och i huvudtävlingen som totalt […]