Val 2014: Fria Norrland (Åre)

Kommunen växer stadigt i invånarantal, Hallenbygden (Hallen, Mattmar, Marby) minskar, vad vill ni göra för stimulera inflyttningen till Hallenbygden?

Svar: Börja med att ta reda på varför minskar invånarantalet, utifrån de svaren får vi arbeta vidare med det som är kommunens ansvar och framförallt stötta privata intiativ.

I den årliga medborgarundersökningen får kommunen ett lågt betyg på frågan “Hur nöjd är du med kommunens arbete för att skapa ett bra samhälle för alla som bor i Åre kommun?“. Missnöjet är störst i utkanterna av kommunen. Hur ser ni på att invånarnas totala nöjdhet med kommunen minskar och att det finns en geografisk skillnad i hur nöjd man är?

Svar: Det är tråkigt att invånarna är missnöjda med kommens arbete att skapa ett bra samhälle, och man måste se allvarligt på det. Vi efterlyser en större vidsynthet och flexibilitet hos politiker och tjänstemän för att kunna utveckla hela kommunen, Åre by har en stor drivkraft med framförallt skidåkning och cykling, men det finns betydligt fler utvecklingsmöjligheter i vår kommunen. Vi måste våga se bortanför skidåkningen och vi kommer att aktivt stödja etableringar utkanterna i kommunen.

Idag går det en busstur till Järpen från Hallen/Marby och en tur från Järpen till Hallen/Marby per dag. Det gör att kommundelen i stort sett är avskuren från sin egen centralort. Lite bättre är turtätheten till Östersund men många väljer bil framför buss. Hur ser ni på att utveckla kollektivtrafiken för att ge fler möjlighet att åka kollektivt?

Svar: Vi kommer att jobba för att försöka utöka lokaltrafiken i hela kommunen.

Trafikmiljön längst väg 321 är i många byar farlig för oskyddade trafikanter då det saknas gångbanor och då hastighetsbegränsningen sällan efterlevs. Hur vill ni arbeta för att göra byarna säkrare för oskyddade trafikanter?

Svar: Väg 321 är trafikverkets ansvar, i kommunen har vi många farliga vägor som måste bli säkrare, och vi måste alla hjälpas åt att få en säkrare trafik. Vi som kör, polisen som kan kontrollera, trafikverket som kan bygga bort.

Närhet till skola är en viktigt fråga för att behålla barnfamiljer i hela kommunen. Förskolan i Arvesund stängde våren 2014, antalet skolor och förskolor har varit uppe för debatt under året. Hur vill ert parti att kommunens skolverksamhet ska se ut i framtiden?

Svar: Lite som vi svarat på fråga 2. Vi måste bli bättre på att se alternativa möjligheter, kan man stötta en förälder/far- morförälder som ändå är hemma att kunna ta hand om flera barn?! Det viktigaste är att skolan kan stötta och utveckla alla barn, så att alla får en så bra start som möjligt. Därför måste vi se till att de skolor vi har är så bra som möjligt, inte skolor i varje by, men heller inte centralisera och göra några få stora skolor.

Det har adresserats från flera håll att vindkraftsprojektet Moskogen kommer att omprövas under nästa mandatperiod, är ni för eller emot?
– Om för, kommer ni då att driva frågan om bygdepeng?

Svar: Nej, vi är inte för en utbyggnad av vindkraften på Moskogen. Det vi däremot kommer att arbeta för är att utveckla andra alternativa energikällar såsom exempelvis solenergi och metangasanläggningar, och att främja energioptimering.

Hur ser ni på en framtida uranbrytning i södra delarna av kommunen?
Svar: Vi säger nej.

Hur ser ni på storskalig fiskodling i Storsjön?

Svar: Om vi vet att det kommer att skötas efter alla de krav som finns, att man är noga med att inte vattenkvaliteten inte försämras. Förslagsvis ska man då få tillåtelse att starta i liten skala, ha noggran utvärdering och därefter ev utveckla vidare.

Bygdeavgiftsmedlen för vattenkraften är ifrågasatta från regeringens utredare. Hur ser ni på att de eventuellt försvinner och vad tänker ni göra för att påverka ert parti på riksplanet?

Svar: Vi kommer att stödja alla de partier som arbetar för ett fortsatt bygdestöd (eftersom vi inte är ett riksdagsparti).

Vilken politisk fråga anser ni är viktigast att driva under nästa mandatperiod?

Svar: Att hela Åre kommun ska leva, att främja flera näringsintressen.

Vilken är kommunens främsta utmaning, på lång och kort sikt? Och hur vill ni arbete för att lösa det?

Svar: Att få hela kommunen att leva och det har vi redan svarat på i tidigare frågor.

Vad är det bästa med Åre Kommun?

Svar: Att det finns så många bra exploateringsmöjligheter här!

Fakta
Antal mandat 2010-2014: 1
Hemsida: —–

Kandidater till kommunfullmäktige
1. Ronny Juhlin
2. Anders Lundhag
3. Ulrika Wärvik
4. Bo Lundhag
5. Lennart Olofsson
6. Rolf Jönsson
7. Bengt Hansson
(Källa: val.se)

Om 321ans valguide
I 321ans valguide har partier med mandat i kommunfullmäktige fått svara på frågor. Bergspartiet och Vänsterpartiet i Bergs kommun är inte tillfrågat då de inte ställer upp i valet 2014. Sverigedemokraterna i Åre är inte tillfrågade då de saknar mandat sedan tidigare.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an