Vad vill politikerna göra för Hallenbygden?

Hur ser Åres partier på utvecklingen av Hallenbygden? Vi frågade dina politiker följande: Kommunen växer stadigt i invånarantal, Hallenbygden (Hallen, Mattmar, Marby) minskar, vad vill ni göra för stimulera inflyttningen till Hallenbygden?

Socialdemokraterna: Vi tror att alla ytterområden måste uppmärksammas mer än idag. Det gäller att vi politiker faktiskt börjar föra en dialog med de som bor i ”ytterområdena” och att vi tillsammans hittar strategier för att utveckla byarna, få till inflyttning och nyföretagande. En viktig del i detta är faktiskt att de som själva bor i byarna sitter inne med många svar som politiken inte har. Det gäller faktiskt att vi gör jobbet tillsammans. När vi hittat lokala strategier för byarna ska vi stödja dessa så gott vi kan. Vi socialdemokrater ser fram emot att göra ett sådant arbete!

Vänsterpartiet: Vi vill att alla ska ha nära till bra offentlig service som skola, vård och omsorg. Det ska även finnas kollektivtrafik som kan ta en till och från ytterområdena. Det vi vill göra är bland annat att skapa resurser för att utveckla mötesplatser i hela kommunen: allt ifrån den lokala butiken till bygdegårdar, byalag, skoterklubbar och idrottsföreningar. Vi vill göra det lättare och billigare för föreningar att få tillfälliga livsmedelstillstånd för mindre evenemang. Vi vet att Åre är beroende av många och starka små företag, vi i Vänsterpartiet vill skapa större trygghet för dem genom att slopa sjuklöneansvaret för företag med färre än 10 anställda. Kort och gott så handlar det om att skapa förutsättningar för människor att leva, arbeta och flytta in i Åre kommun.

Fria Norrland: Börja med att ta reda på varför minskar invånarantalet, utifrån de svaren får vi arbeta vidare med det som är kommunens ansvar och framförallt stötta privata intiativ.

Miljöpartiet: Vi vill se en levande och utvecklande landsbygd, hela kommunen ska leva. Miljöpartiet vill bygga ut service, kollektivtrafik, utbildning och bredband. Vi ska satsa på närodlad och ekologisk mat och satsa på biobränslen.

Västjämtlands väl: Bibehålla skola, barnomsorg och hälsocentralen. Bygga bostäder, kanske framför allt för pensionärer (seniorboende). Flera kan tänka sig att flytta till lägenhet och därmed sälja sitt hus så att t.ex. barnfamiljer och andra kan flytta hit. Men även andra lägenheter. Kommunen har en del mark i centrala Hallen. Om inte kommunen har möjlighet så ska vi åtminstone se vad vi kan göra för att hjälpa till med mark/bidrag om någon privat kan tänka sig att bygga. Vi skulle vilja göra en kartläggning/undersökning av ev. hus som står tomma för att på så sätt se om de skulle kunna hyras ut eller säljas.

Centerpartiet: Vi tror att LIS, lättnader för strandskyddet är en lösning för att skapa/erbjuda attraktiva platser att bygga nytt på vilket skapar möjligheter till inflyttning och arbetstillfällen. Kommunen måste se till att lösa VA situationen i Bydalen för att möjliggöra den tillväxt som det finns stor potential för där, det skulle skapa fler jobb. Vi jobbar hårt för att Tåget ska stanna i Mattmar, när vi lyckas med det så bör anslutningsbussar från Hallenbygden vara möjlig. Utbyggnad av fler boenden till äldre vid Bjurgården skulle också kunna vara en lösning för att frigöra mer boende för nya innevånare. Vi tror också att kommunen i större utsträckning kan stötta byar och bygder som vill gräva fiber, det skulle öka attraktiviteten och viljan att flytta hit.

Kristdemokraterna har tillfrågats men inte svarat på vår enkät

Moderaterna har tillfrågats men inte svarat på vår enkät

Folkpartiet har tillfrågats men inte svarat på vår enkät

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an