Snöbrist i södra Sverige ger Jämtland Härjedalen en flygande start på vintersäsongen

Under jul- och nyårshelgen var det i det närmaste fullbokat på flera av destinationerna i Jämtland Härjedalen – goda nyheter med tanke på de många stora investeringar som gjorts i både liftar, nedfarter, snösystem, skidstadion och fastigheter för både boende och annan verksamhet. Snöbristen i södra Sverige har gjort att många bokat om sin vintersemester och Jämtland Härjedalen har fått nya gäster. En fördelaktig så kallad kalendereffekt bidrog dessutom till att många passade på att njuta av en aktiv ledighet över jul och nyår.

Lofsdalen som invigde en ny sittlift strax före jul hade i stort sett fullbelagt på allt boende från den 26 december. För resten av säsongen är bokningsläget starkare än i fjol vid samma tidpunkt. Många gäster har p g a snöbrist i södra Sverige bokat om sin vintersemester och sökt sig till bl a Lofsdalen.

– Vi har fått en chans att visa upp Lofsdalen som en komplett skidort för nya gäster och är övertygade om att vi står oss bra i jämförelse med många andra destinationer söderut, säger Johanna Mattsson, VD Destination Lofsdalen.

I Bruksvallarna och Ramundberget var bokningsläget redan före jul bra tack vare kanonsäkra snöförhållanden med både naturlig och konstgjord snö.

Vemdalen har under jul- och nyårshelgen haft ”all time high” med full beläggning och mycket folk i rörelse i området. Bokningsläget framöver ser bra ut.

I Åre, där tre nya sittliftar invigts, var det i stort sett fullbelagt under perioden. I och med liftinvesteringen har även backar breddats och den skidbara ytan ökat med 130 000 kvadratmeter, motsvarande ca 25 fullstora fotbollsplaner.

I området från Rörvattnet och ner till Lillholmsjö var de flesta boendeanläggningar fullbelagda över nyårshelgen och slalombacken i Åkersjön har aldrig tidigare haft så många åkare. Hela området har haft riktigt bra snöförhållanden.

– Att få en bra start på säsongen är tacksamt inte bara av ekonomiska skäl. Det bekräftar också att de upplevelser vi kan erbjuda lockar gäster och det ger energi inför den fortsatta säsongen. Utmaningen ligger i att det blir ett stort tryck på de som ska ta emot våra gäster innan alla rutiner är inkörda men tack vare duktig personal verkar även det ha fungerat bra. Nu hoppas vi på att vintern kommer även till övriga Sverige så att fler och fler tänker ”snö” och blir sugna på att använda sina vinterprylar, säger Mats Forslund, VD Jämtland Härjedalen Turism.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an