Skattebetalarnas problem vid kärnkraftsolycka

Kort meddelande till alla som älskar kärnkraft
Kärnkraftföretagen bygger upp en fond för att klara nedmontering av gamla reaktorer och slutförvaring av det farliga avfallet. För närvarande betalar alla elkunder 2 öre/kWh till den fonden. En nyhet, kanske, är att detta belopp har visat sig vara allt för litet. Det som behövs beräknas röra sig om 10-17 öre/kWh.

Sen finns något som kallas ”skadestånd vid kärnkraftolycka” och där handlar det om oöverskådliga kostnader. Man säger som vanligt att det blir skattebetalarnas problem om och när det händer.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Skattebetalarnas problem vid kärnkraftsolycka

  1. Vad har du fått dessa uppgifter ifrån? För övrigt är kärnkraften det enda kraftslag som har kravet att fondera medel för en eventuell katastrof. Exempelvis vattenkraften eller vindkraften är befriad från liknande.

  2. Någon ber mig berätta varifrån jag fått uppgiften att skadestånd vid kärnkraftolycka hamnar hos skattebetalarna. Sveriges radio hade för en tid sedan en serie program under rubriken Kärnkraftens kostnader eller möjligen Atomnotan. Därifrån har jag uppgiften om den fond kärnkraftsindustrin bygger upp för avfallshantering och nedmontering av gamla reaktorer. Elkunderna betalar i nuläget 2 öre/kWh vilket anses alltför litet. Skadestånd vid en eventuell olycka beräknades till oöverskådliga belopp och skulle hamna hos skattebetalarna enligt radion.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se