prospekteringsplats där de provborrar.

Skärpta krav vid prospektering

Kraven på vad en arbetsplan vid mineralprospektering ska innehålla skärps och förtydligas. Det föreslår regeringen.

Regeringen beslutade på torsdagen om en lagrådsremiss för att förbättra informationen och förtydliga ansvar vid mineralprospektering.

Kraven skärps

Mineralprospektering får i dag endast göras med en gällande arbetsplan. Regeringen vill att kraven skärps, vilket ska ge markägare och andra rättighetsinnehavare tydligare information om hur och när prospektering ska ske. Arbetsplanen ska innehålla kontaktuppgifter, karta och uppgifter om hur skador kan regleras.

Skogsbruk

Kraven innebär att informationen i arbetsplanen måste anpassas till hur marken i det berörda området används, som renskötsel eller skogsbruk.

En rätt till översättning av arbetsplanen till finska, meänkieli respektive samiska införs också. Samt ett krav på att arbetsplanen ska sändas till kommunen, länsstyrelsen och Sametinget.

Källa: ATL >>>

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sagolik pepparkakskyrka

  På terapin uppe på Bjurgården lottades det i år ut en sagolik pepparkakskyrka gjord av Annmarie Eriksson. Lägg märke till alla detaljer. God Jul!

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]