Det samlas mycket skrot på en gård under årens lopp.

Nu rensas Jämtlands lantbruk från farligt avfall och skrot

Nu inleds insamlingen Giftfri miljö i lantbruket, ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och Länsförsäkringar. Insamlingen genomförs årligen i Jämtlands län sedan år 2008. Fram till i år har man tagit hand om 106 000 liter spillolja och hundratals ton skrot från lantbruk, men fortfarande finns mycket kvar att hämta ute på gårdarna.

Insamlingen går ut på att hjälpa lantbrukare att bli av med farligt avfall och metallskrot, som länge varit ett stort problem för många lantbruk. För att finna en lösning etablerade Håll Sverige Rent och Länsförsäkringar ett samarbete 2007. Resultatet blev en försäkring som gör att lantbrukare kostnadsfritt kan få avfall borttransporterat och omhändertaget.

­ – Insamlingarna är en succé. Många lantbrukare är miljömedvetna och vill minska sin miljöbelastning. Deras utmaning är att hantera stora volymer farligt avfall och skrot samtidigt som man sköter en krävande verksamhet. Våra insamlingar behövs, säger Lars Alm, projektledare Giftfri miljö i lantbruket, Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Sedan starten av insamlingarna har mer än 40 000 ton skrot och 7 100 ton farligt avfall samlats in på gårdar runtom i landet. Årets insamling har ett särskilt fokus på spillolja, ett avfall som både kan vara dyrt och svårt att ta hand om och transportera bort för lantbruken då det räknas som miljöfarligt avfall. Spilloljan är samtidigt viktig att hantera på rätt sätt, då läckage kan innebära vattenföroreningar.

Hittills har 106 000 liter spillolja samlats in på gårdar i Jämtlands län. För att få en uppfattning om hur stora volymer det handlar om kan man göra tankeexperimentet att man staplar oljefat med spillolja på hög. Då får man en 460 meter hög stapel med oljefat, motsvarande klassiska Empire State Building.

Återvinningsförsäkringen ingår som en del i grundskyddet vid gårdsförsäkring och är den första i sitt slag. Den som har försäkringen får utan extra kostnad farligt avfall och lantbruksskrot borttransporterat en gång om året. Håll Sverige Rent samordnar insamlingen.

­ – Våra lantbrukskunder uppskattar initiativet. Intresset för att delta har vuxit för varje år och med årets fokus tror vi att rekordmånga deltar i insamlingen, säger Anders Dahlén, Länsförsäkringar Jämtland.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an