Nästan inga inbrott klaras upp i Jämtland

En kartläggning från försäkringsbolaget If över Brås statistik för uppklarade brott visar att utvecklingen i Jämtlands län går åt fel håll. 15 procent av vardagsbrotten klarades upp 2013. Av bostadsinbrotten blev fyra procent personuppklarade under 2013.

Statistiken för uppklarade brott 2013 visar att uppklarningsprocenten går åt fel håll, inte minst i Jämtland. Förra året låg andelen personuppklarade vardagsbrott i Jämtland på 20 procent; i år ligger den på 15 procent.

– Även om det handlar om små skillnader så går utvecklingen inte bara långsamt utan åt fel håll. Det är oroväckande med tanke på att polisen sagt att de ska prioritera vardagsbrotten, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Fortfarande sticker den låga andelen uppklarade bostadsinbrott ut. Under 2013 anmäldes totalt 336 bostadsinbrott, inklusive källare, vind och fritidshus. Endast 12 av dessa blev personuppklarade.

– För den som blivit berövad tryggheten i sitt eget hem är det viktigt att gärningsmannen tas fast och får ta konsekvenserna av sina handlingar. Vi får hoppas att den nya polisorganisationen arbetar mer effektivt mot den här typen av brott, säger Göran Kellner.

För övriga kategorier ser utvecklingen dyster ut i Jämtland. Knappt hälften av trafikbrotten reds upp, vilket är betydligt sämre än tidigare och också andelen uppklarade stöldbrott blir färre.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se