Moderaterna velar om uranbrytning

Uranbrytning i södra delarna av Åre kommun och i norra delarna av Bergs kommun har varit på tapeten i flera år. Vi har skrivit mycket om ämnet och nu har vi frågat de politiska partierna vad de vill och tycker. De flesta partier tar starkt avstånd från uranbrytning. Det är egentligen bara ett parti som sticker ut och det är moderaterna i Berg som inte tagit ställning i frågan men är positiva till själva prospektering: ”Moderaterna har inte tagit ställning till eventuell uranbrytning ännu. Vi är dock positiva till den prospektering som pågår”.

Åre kommun

Vi frågade politikerna i Åre följande: Hur ser ni på en framtida uranbrytning i södra delarna av kommunen?

Socialdemokraterna: Vi har alltid tagit starkt avstånd mot uranbrytningen i Jämtlands län och kommer att göra det framöver.

Vänsterpartiet: Vi är emot all form av uranbrytning och för en skyndsam avveckling av kärnkraften! Uranbrytning är en exploatering av vår natur som äventyrar möjligheterna att leva och verka i vår kommun. Det handlar även om solidaritet med kommande generationer att vi inte ska lämna efter oss ett berg av giftigt avfall.

Miljöpartiet: Miljöpartiet i Åre kommun kommer alltid att säga nej till uranbrytning i Storsjöbygden i synnerhet och gruvbrytning i allmänhet.

Fria Norrland: Vi säger nej.

Västjämtlands väl: Absolut inte!

Centerpartiet: Ett absolut nej

Kristdemokraterna har tillfrågats men inte svarat.

Moderaterna har tillfrågats men inte svarat.

Folkpartiet har tillfrågats men inte svarat.

Bergs kommun

Vi frågade politikerna i Berg: Hur ser ni på en framtida uranbrytning i Oviksbygden?

Socialdemokraterna: Vi säger nej till uranbrytning.

Miljöpartiet: Skall förbjudas! Miljöpartiet är i frontlinjen för att stoppa miljöfarlig brytning av bland annat uran vid Storsjöns strand. Målet är en bättre framtid för våra barn och fortsatt levande bygder som inte är beroende av dyr fossil energi och kärnkraft.

Folkpartiet: Vi säger också nej till en framtida uranbrytning i Oviksbygden. Man kan inte för all framtid ödelägga en kulturbygd och förstöra vattnet i Storsjön. Jag hoppas och tror att dessa planer skrotas.

Moderaterna: Moderaterna har inte tagit ställning till eventuell uranbrytning ännu. Vi är dock positiva till den prospektering som pågår, vilken skapar jobb i närområdet. För att en brytning ska bli aktuell måste full säkerhet kunna visas och garanteras annars är riskerna för stora för närmiljön och det kan vi inte acceptera.

Centerpartiet: NEJ!

Sverigedemokraterna: Vi är inte för uranbrytning.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Moderaterna velar om uranbrytning

 1. Finns det någon urangruva som kunnat uppvisa ”full säkerhet för miljön?” Att bara tänka sig offra bygden kring kyrkorna i Oviken och vattnet i Storsjön för några usla transportjobb är skrämmande.Sorgligt att inte partierna kan vara överens om en så enkel sak.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an