Foto: Sandra Lee Pettersson

Kolbullen – en fet historia

Kolbullen var kolarnas och skogshuggarnas mat. Idag äts den både på utflykter och som festivalmat. En fet historia med många anhängare.

Det är oklart om Jämtland har någon nationalrätt, men en solklar kandidat är kolbullen. Varje vinter orsakar den långa köer i Badhusparken i Östersund, då både barn och vuxna tålmodigt står i eldröken för att få köpa en kvarts, en halv eller en hel med lingonsylt. Även under sommaren står Jämtlands republikanska förening på Storsjöyrans område och steker kolbullar till hungriga festivaldeltagare. Kolbullen är en älskad klassiker året om.

Kolbullen upptäcktes först i Hälsingland men spreds snart till Jämtland. Där blev den daglig kost för skogshuggare och kolare under de långa perioderna ute i skogen utan tillgång till färska råvaror. Kolbullen stektes i stugorna, över den öppna eld som också utgjorde stugans enda värmekälla, ofta tre gånger om dagen, en energirik om än ensidig kost vilket skapade både vitaminbrist och tandlossning.

Då, som nu, blandas smeten av vatten, mjöl och salt i förväg. Gärna så mycket som ett dygn innan. En stekpanna hettas upp över elden och sen steker man först fläsket. Förr användes Amerikafläsk som var en typ av saltat fläsk som hade lång hållbarhet och därför var perfekt att ta med ut i skogen. Det torrsaltade och fasta fläsket kom från Amerika från början, därav namnet, men efter hand började man bereda det även här. Amerikafläsk går fortfarande att få tag på, men idag används ofta rökt och tärnat fläsk till kolbullarna. När fläsket är stekt slår man på smeten, som har blivit tjock och fin, och låter den bryna ordentligt i ister eller matolja.

Idag finns det nog både en och annan som rynkar på näsan åt denna tjocka kaka som i princip dryper av fett. Ändå överlever kolbullen genom LCHF-stormar och Atkins-dieter. För visst är det väl härligt, när man stått där i röken från elden och får sin kolbulle på en redan genomflottig servett. Det är salt, frasigt och fantastiskt gott.

Kolbullar

Smeten räcker till cirka 4 st kolbullar.

400 g amerikafläsk, rimmat fläsk eller bacon
6 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt

Servera med lingonsylt.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Trafikverket anordnar åtgärdsvalsstudie för tätorten Hallen

    Trafikverket kommer den 7/5 kl 9-14 att bjuda in myndigheter, organisationer, föreningar och företag som är berörda av trafiksituationen som kan vara med och bidra till lösningar för Hallen Studien […]

  • Musikkväll med Niklas & Reneé

    Fantastisk musik, mycket folk, bra stämning … Kort sagt en underbar kväll, den på Mötesplats Oviken förra fredagen då det arrangerades en mycket uppskattad musikunderhållning med artisterna och syskonparet ”Niklas […]

  • Mot ny Vår

    Dörren till april är på väg att öppnas och sedan står det inte på förrän det är vår på riktigt och utan att vi vet ordet av så är det […]

  • Trollingen blir SM-deltävling

    I år blir Storsjötrollingen en deltävling i SM och den 28 mars var det uppstartsmöte för den 19e upplagan. Storsjötrollingen är en vitt känd och mycket populär fisketävling som i […]

  • Vägföreningen har haft möte med IP-Only

    Den 2 april gick undertecknad och kassör Jonas Högdahl runt hela byn tillsammans med Göran Jacobsson och Viktor Edlund från ip-Only. Vi tittade på allt som är söndergrävt och inte […]

  • Oklart om sportanläggningarna

    Hur gick det med Hallens sportklubb och de ifrågasatta idrottsanläggningarna i Hallen, som Åre kommun och ÅreHus sagt upp avtalet för och som vi berättade om i förra numret av […]

  • Hallens Vägförening har hållit föreningsstämma

    ”Hallens Vägförening har avhållit föreningsstämma.  Nya uppdaterade stadgar antogs och officiellt heter vi numera Hallens Väg- och Samfällighetsförening.  En ny styrelse valdes. Denna består av undertecknad, Tina Klintevall, ordförande; Jonas […]

  • Hallens hälsocentral bemannas nu med läkare från Järpen och Åre

    Hallens hälsocentral bemannas nu med läkare från Järpen och ÅreSedan september 2018 har läkare från Myrvikens hälsocentral bemannat Hallens hälsocentral. Nu har två distriktsläkare i Myrviken slutat vilket innebär att […]