Foto: Sandra Lee Pettersson

Kolbullen – en fet historia

Kolbullen var kolarnas och skogshuggarnas mat. Idag äts den både på utflykter och som festivalmat. En fet historia med många anhängare.

Det är oklart om Jämtland har någon nationalrätt, men en solklar kandidat är kolbullen. Varje vinter orsakar den långa köer i Badhusparken i Östersund, då både barn och vuxna tålmodigt står i eldröken för att få köpa en kvarts, en halv eller en hel med lingonsylt. Även under sommaren står Jämtlands republikanska förening på Storsjöyrans område och steker kolbullar till hungriga festivaldeltagare. Kolbullen är en älskad klassiker året om.

Kolbullen upptäcktes först i Hälsingland men spreds snart till Jämtland. Där blev den daglig kost för skogshuggare och kolare under de långa perioderna ute i skogen utan tillgång till färska råvaror. Kolbullen stektes i stugorna, över den öppna eld som också utgjorde stugans enda värmekälla, ofta tre gånger om dagen, en energirik om än ensidig kost vilket skapade både vitaminbrist och tandlossning.

Då, som nu, blandas smeten av vatten, mjöl och salt i förväg. Gärna så mycket som ett dygn innan. En stekpanna hettas upp över elden och sen steker man först fläsket. Förr användes Amerikafläsk som var en typ av saltat fläsk som hade lång hållbarhet och därför var perfekt att ta med ut i skogen. Det torrsaltade och fasta fläsket kom från Amerika från början, därav namnet, men efter hand började man bereda det även här. Amerikafläsk går fortfarande att få tag på, men idag används ofta rökt och tärnat fläsk till kolbullarna. När fläsket är stekt slår man på smeten, som har blivit tjock och fin, och låter den bryna ordentligt i ister eller matolja.

Idag finns det nog både en och annan som rynkar på näsan åt denna tjocka kaka som i princip dryper av fett. Ändå överlever kolbullen genom LCHF-stormar och Atkins-dieter. För visst är det väl härligt, när man stått där i röken från elden och får sin kolbulle på en redan genomflottig servett. Det är salt, frasigt och fantastiskt gott.

Kolbullar

Smeten räcker till cirka 4 st kolbullar.

400 g amerikafläsk, rimmat fläsk eller bacon
6 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt

Servera med lingonsylt.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Tillrättaläggande!!

    Igår, söndagen den 13 januari, publicerades av misstag en artikel här på Hallenbygdens webbtidning 321an.se med rubriken ”Fiskodling i Kall en stor miljörisk.”  En artikel, som vi efter granskning i […]

  • Dragning av Hallen-Oviken Lions Kalenderlotteri 2019

  • Dagens heta tips!

    Påminnelse om julgransplundringen på Månsåsens bygdegård i morgon söndag den 13 januari mellan klockan ett och tre. Musik av Ovikens spelmanslag. Kaffe med dopp. Lotterier. Dans runt granen med Anna […]

  • Nostalgi och tack för mig

    Hej alla läsare av webbtidningen www.321an.se  . Ändringar på gång! Undertecknad har nu sagt upp sig till den sista februari. Vem eller vilka som tar över efter mig är i […]

  • PRO Hallen firade in Julen med Jullunch och underhållning.

    PRO Hallen har haft sin sedvanliga jullunch på Bjurgården. Under tiden underhöll ”Olle Hemmingssons Trio” som består av Olle, Valter och Curt-Göran. 35 personer välkomnades med glögg och pepparkaka, och sedan […]

  • Vädret skiftar

    Vädret skiftar naturligtvis mellan olika år. Nyligen berättade P4 Radio Jämtland att danska meteorologer i sin långtidsprognos spådde följande: det är kallt ibland och däremellan kan det bli varmt och […]

  • Nyårskonsert i Ovikens gamla kyrka

    Ovikens kammarorkester och Oviken-Hackås kyrkokör med sina respektive ledare Bengt-Eric Norlén och Anders Nilsson visade upp ett gediget musikaliskt kunnande inför en fullsatt kyrka! Det väl genomtänkta programmet presenterades av […]

  • Gott Nytt 2019

    Gott Nytt År 2019! 321ans redaktion vill önska sina läsare en riktigt GOTT NYTT ÅR! Läser du detta så vet du att vår webbtidning www.321an.se finns kvar. 321an – Magasinet […]