Kärnkraften i valrörelsen

…lyser med sin frånvaro. Man kan undra varför. Här på lokal nivå säger Centerpartiet att man är emot kärnkraft och att man inte vill tillåta brytning av uran i Oviken.

Alla kommuner runt Storsjön, Berg, Åre Krokom och Östersund säger sig vara emot en brytning i Oviken och kommer att lägga in sitt veto om det blir aktuellt.
Hur ska vi som tror på en bättre och säkrare värld utan kärnkraften då rösta? Här i Storsjöbygden är vi ganska många. Varför får vi en landshövding som är för kärnkraft? Misstänkt! Varför vill inget parti ens diskutera kärnkraften i valrörelsen? Misstänkt!
På riksplanet är det bara två partier som vill avveckla kärnkraften något så när trovärdigt, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nedan kan ni läsa deras egen text:

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet vill avveckla kärnkraften. Vi säger nej till att bygga ny kärnkraft. Kärnkraften ska successivt fasas ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt som kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering.Uranbrytning är sannolikt den mest miljöskadliga hanteringen man kan tänka sig. Dessutom är den ändlig. Vänsterpartiet säger nej till uranprospektering och uranbrytning i Sverige.

Miljöpartiet vill

ersätta kärnkraften med förnybar energi och smartare energianvändning,
avveckla två gamla reaktorer redan de närmaste åren,
stoppa effekthöjningar och livstidsförlängningar av reaktorerna.

Enligt författaren Åsa Moberg blev vi inlurade i kärnkraftseleändet redan från början.
Nedan förklarar Britt Jakobsson hur hon menar att det gick till.

Kärnkraftsmaffian är beredd till vad som helst.

Nyligen blev Anders Ferbe ordföranden i IF-Metall utfrågad i radions lördagsintervju. Jag kom in mitt i, då samtalet kommit in på kärnkraften som denne fackordförande är positiv till. Anders Ferbe är även socialdemokrat på hög nivå och fick frågan, hur han ställde sig,sossarna har ju tagit beslut att avveckla. Jo, här gällde det att hålla denna fråga utanför valdebatten och se till att det blev en ”långsiktig” uppgörelse som inte stördes av några känsloargument.

Hans tankar liknade de kuppartade och odemokratiska manövrer som kännetecknat kärnkraften från början till slut. En lurig folkomröstning med tre alternativ, linje 2 som vann knappt, ”avveckling men först en rejäl utbyggnad” avveckling senast 2010 som sen nonchalerats.Kärnkraftsmaffian är beredd till vadsomhelst. Till exempel att smyga igång uppgraderingar och nybyggnad utan diskussion och demokratiska beslut. Samma taktik som tillämpats när det gäller uranprospektering och provbrytning i Oviken          //Britt Jakobsson

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an