Kall sörjer sitt största dragplåster

För några veckor sen gick bilturismföretaget Kall Auto Lodge i konkurs och nu oroar sig bygden för hur man ska gå vidare efter kallduschen när ett av byns största dragplåster försvann.

– Det är synd att vi förlorar ett företag som gav bra reklam för Kall och Kallbygden, säger Mathilde Oosterhoff som flyttade till Kall för fem år sedan från Nederländerna.

– Alla företag och vi som bor här är viktiga så det är tråkigt. Företagarna hjälper ju till så att vi kanske kan få fiberbredband, att bussgods går och fortsätter frakta våra varor hit och sen är det jättetråkigt för de som jobbar där, säger Helen Granli.

Anledningen till att Kall Auto Lodge gick i konkurs var för att de brittiska investerarna inte fick ihop tillräckligt med kapital, men för att inte flera små turismföretag som ligger utanför Åre ska gå i graven har politikerna i Åre kommun en plan för hur de kan hjälpa till från kommunens håll.

– Jag tror vi måste se över regelverken. Det är tungt att vara företagare idag med alla regelverk, och det måste vi titta på och se hur vi kan förenkla det. Snabbare handläggningstider, det ska gå fortare, och inte vara så krångligt och kommunen ska stötta dem med det vi kan, säger Leif Nord (M) kommunalråd i Åre kommun.

Även den politiska oppositionen i Åre kommun menar att man måste göra det enklare för små företag i glesbygden.

– Jag tycker att man ska ha någon slags företagslots som gör att man som företagare har lätt med kontakter med bygglov och tillstånd. Att man har kontakt med kanske en person och att den hjälper till så att man slipper sitta och jaga kommunen och kan ägna sig åt sitt företagande istället, säger Peter Bergman (S).

Källa: Sveriges Radio Jämtland >>>

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an