Just nu svärmar granbarkborren för fullt i Jämtland.

– Den senaste tömningen av fällorna visar att svärmningen är mycket intensiv i Jämtland, säger myndighetens insektspexert Gunnar Isacsson, som tror att orsaken är en kombination av det varma vädret och en stor population.

Stående skog i fara
Enligt Skogsstyrelsen är det av största vikt att skogsbruket fortsätter att upparbeta och barka vindfällen då risken för angrepp på stående skog år 2015 är mycket hög.

Ett omfattande angrepp av barkborrar i år innebär enligt scenarier som Skogsstyrelsen tagit fram att det sannolikt blir mycket stora skador på stående granskog i södra Norrland nästa år.

Uppskattningar för Västernorrlands län visar att cirka en miljon skogskubikmeter gran skulle kunna dödas av granbarkborre är 2015, enligt ett pressmeddelande.

Måste upparbetas
För att förhindra angrepp på stående granskog kommande år måste angripen granskog upparbetas och transporteras ut ur skogen eller så måste stockarna barkas.

Skogsstyrelsen uppmanar markägare att kontakta sitt skogliga ombud för att få hjälp och vägledning hur de ska agera på bästa sätt.

Här kan du följa granbarkborrens utbredning i landet.

Källa: ATL >>>

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se