Just nu svärmar granbarkborren för fullt i Jämtland.

– Den senaste tömningen av fällorna visar att svärmningen är mycket intensiv i Jämtland, säger myndighetens insektspexert Gunnar Isacsson, som tror att orsaken är en kombination av det varma vädret och en stor population.

Stående skog i fara
Enligt Skogsstyrelsen är det av största vikt att skogsbruket fortsätter att upparbeta och barka vindfällen då risken för angrepp på stående skog år 2015 är mycket hög.

Ett omfattande angrepp av barkborrar i år innebär enligt scenarier som Skogsstyrelsen tagit fram att det sannolikt blir mycket stora skador på stående granskog i södra Norrland nästa år.

Uppskattningar för Västernorrlands län visar att cirka en miljon skogskubikmeter gran skulle kunna dödas av granbarkborre är 2015, enligt ett pressmeddelande.

Måste upparbetas
För att förhindra angrepp på stående granskog kommande år måste angripen granskog upparbetas och transporteras ut ur skogen eller så måste stockarna barkas.

Skogsstyrelsen uppmanar markägare att kontakta sitt skogliga ombud för att få hjälp och vägledning hur de ska agera på bästa sätt.

Här kan du följa granbarkborrens utbredning i landet.

Källa: ATL >>>

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Bokcirkel på bibblan i Hallen

  En förmiddag i veckan som var, samlades sex glada kvinnor runt det runda bordet på biblioteket i Hallen för att diskutera boken de alla läst i den bokcirkel som anordnats. […]

 • Merit gästade SVT:s kulturprogram ”Sverige”

  Merit, från den ”lilla bondbyn Gärdsta”, som hon själv har uttryckt det, blev igår, den 15 februari 2020, intervjuad i kulturprogrammet ”Sverige”. Där fick vi bland annat veta att hon […]

 • Isvägen Sunne-Vällviken öppen

  Nu är isvägen mellan Sunne-Vällviken öppen för trafik upp till 2 ton. Nu slipper vi köra runt och kan glädjas åt isvägen istället. Men kör efter rekommendationerna så de slipper […]

 • Fjällprofilen Rickard Svedjesten blir ny VD i Bydalen

  Rickard Svedjesten tillträder den 1 februari som VD för Bydalens Wärdshus AB och fastighetsbolaget Snowlodge Sweden AB som bedriver kenferensverksamhet, restaurang, boende, skidskola, skiduthyrning, skidshop, stugservice och skotersafari. Rickard har […]