Ingen licensjakt på varg i år

Naturvårdsverket kommer inte att överklaga till nästa instans om inhibitionen. Sannolikheten att domstolen tar upp ärendet är liten. Det innebär troligen att ingen licensjakt kommer att kunna genomföras i år. Naturvårdsverket arbetar istället vidare med att möjliggöra en licensjakt på varg nästa vinter och då är det viktigt att domstolarna snarast fattar beslut om licensjakt ska få ske.

Att använda jakt som verktyg i förvaltningen är viktigt för en aktiv viltförvaltning, precis som arbetet med att förebygga skador och andra förvaltningsverktyg. Naturvårdsverket bedömde att det var viktigt att licensjakt kunde genomföras redan i år. Därför överklagade Naturvårdsverket förvaltningsrättens inhibition av licensjakten till kammarrätten men beviljades inte prövningstillstånd.

─Jag vill poängtera att Naturvårdsverket vill att licensjakt på varg ska kunna genomföras. Vi gör dock bedömningen att det i år inte är möjligt att genomföra licensjakten. Vi gör också bedömningen att det inte är meningsfullt att överklaga frågan om inhibition till högsta instans. Vi kommer att arbeta för att möjliggöra en licensjakt nästa år, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket arbetar nu för att i god tid genomföra en delegering av licensjakten till berörda länsstyrelser enligt riksdagens beslut om en ny rovdjursförvaltning.

─Det är angeläget att förvaltningsrätten snarast fattar beslut när det gäller vinterns beslut om licensjakt på varg och att kammarrätten fattar beslut om förra vinterns överklagan om den selektiva och riktade jakten på varg. Domarna kan ge vägledning inför nya beslut om licensjakt på varg, säger Maria Ågren.

Delegering av beslut om skyddsjakt till länen också överklagat

Även Naturvårdsverkets beslut om delegering av rätten att fatta beslut om skyddsjakt till länen har överklagats och delegeringen har därmed stoppats i väntan på rättslig prövning.

─Det är en besvärlig situation. Vi tror på en regionaliserad förvaltning där besluten tas nära de människor som är berörda av rovdjur. Möjligheten att ansöka om skyddsjakt finns dock kvar, ansökan ska ställas till Naturvårdsverket i väntan på att domstolen avgör frågan, avslutar Maria Ågren.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se