Att åka skidor utför är roligt. Foto: Anders Robertsson

Det här kan du göra på sportlovet

Har du sportlov och inte kommer på vad du ska göra av din ledighet? Då ska jag försöka ge dig några förslag på vad du kan tänkas hitta på. Har sökt genom nätet och det här är vad jag har hittat. Längst ner i artikeln har jag samlat länkar som kan vara till hjälp.

Frusen vågsurfing

Kite är vinterns surfingalternativ. Med vindens hjälp åker du skidor eller snowboard över en fjällsluttning eller frusen sjö med en vindskärm, så kallad Kite. Prova på Kite bl a på Storsjön och Åresjön.

En del av Sapmi

Landskapet i Jämtland Härjedalen är underbart vackert. Det här är en del av Sapmi, samernas land. Samerna har levt här så länge vi kan minnas. Runt om i Jämtland Härjedalen kan du smaka delikatesser från Sapmi som rökt renstek, fisk och bär. Följ med på äventyr i Sapmi och ta del av samernas kultur och deras relation till naturen. Fiska eller jaga med en samisk guide och lyssna till berättelser i lägereldens sken.

Längdskidåkning klassiskt eller skate 

Alla byar i Jämtland Härjedalen med självrespekt har välskötta längdspår. Många av dem har dessutom belysning så att man kan åka varv på varv långt in mot natten eller tidigt på morgonen. För att bli en riktig stjärna kan det vara idé att anmäla sig till längdskola hos någon av våra proffs. Vi lovar att skidåkningen blir ännu roligare då.

Hur gick det till förr i tiden?

Få en kick-start in i den jämtländska kulturen. Starta med ett besök på länsmuseet Jamtli. Utställningarna uppmanar dig som besökare att aktivt söka svar bland luckor, lådor och aktiviteter. Gå genom samernas land, stenålderslägret, kvinnans och mannens värld och missa inte de världsunika bonaderna från Överhogdal som tillverkades under vikingatiden.

Som en Yeti

För mycket snö, för lite snö, för lös snö eller bara för att det är en annan upplevelse. Prova på att gå en tur med snöskor och upptäck vinterlandskapet till fots. Passar även utmärkt för dig som vill gå uppför och göra egna svängar utanför liftsystemen. Prova snöskor i t ex Vemdalen, Södra Årefjällen och Södra Storsjöbygden.

På en röd Monomed

När snön knarrar under skorna och bildar ett hårt täcke på vägen är en spark det rätta fordonet. Monomeden är typen för dig med bra balans och känsla för stil medan en traditionell spark är för dig som gillar en stadigare framfart. Hyr en spark i Vinterparken i Östersund.

Chans till isbalett

När vädret tillåter är det en underbar känsla att ta på långfärdsskridskorna och ge sig ut på en frusen sjö. På Storsjön med utgångspunkt från Östersund finns en 10 – 15 km lång plogad bana februari till mars. För mindre piruetter har de flesta skolgårdar i Jämtland Härjedalen skridskobanor som är öppna för allmänheten under kvällar och helger.

Fisken finns under isen

Isfiske kanske inte är vinterns mest actionfyllda aktivitet, men det är nog så spännande att använda isborren och spana efter fisk i hålet genom isen med ett pimpelspö i handen. Isfiska i tex Bräcke, Östersund och Strömsund.

Skogens konung

Älgarna är många och chansen är stor att du träffar på en vid en biltur i skogarna. De ser graciösa ut, men akta dig för att stöta mot dem eftersom de har en vikt på uppemot 300 kg. Ett säkrare sätt att umgås med dem är att besöka en av våra älgparker. En del av dem erbjuder t o m en chans att få en puss av skogens konung.

Körkort i pulkabacken

Livet på vintern är mer än skidor, mycket mer. Det är snöborgar, pulkor och kälkar också. I Vinterstaden Östersund finns en riddarborg av snö och ett Storsjöodjur av is som bjuder in till att åka kana. I Persåsen kan du till och med ta körkort för snowracer och åka i en specialbyggd backe för ändamålet.

Vinterbadare

Oavsett om du är en baddare på att bada eller inte så är det något speciellt med att sitta i ett varmt bad och titta upp mot vinterstjärnorna. De flesta destinationerna i Jämtland Härjedalen erbjuder vinterbad i tunna med eller utan bastu och isvak intill.

Iskörning med en Porsche

Utmana dina kollegor och kör Porsche på isvägar ute på Kallsjön och vidare in i skogen. Kall Autolodge är öppet för både proffs och amatörer.

Snöskotersafari

I Jämtland Härjedalen finns stora möjligheter för skoteräventyr. I Härjedalen t ex finns över 300 mil preparerade leder. Välj mellan en kort snöskotersafari med guide eller långturer med övernattning. Skotersafari finns bl a i Funäsfjällen, Vemdalen, Lofsdalen, Södra Årefjällen, Åre, Bydalsfjällen, Strömsund, Bräcke, Krokom och Östersund.

Eget hundspann

En gnistrande vinterdag, ivriga hundar, en släde och du själv som förare av ekipaget! Prova på hundspann i bla Åre, Södra Årefjällen, Vemdalen, Strömsund, Bräcke, Krokom och Östersund.

Heli delight

Unna dig själv ett helikopterlyft om benen hellre vill ladda ur energin nedför än uppför. Jämtlandsflyg samarbetar bl a med äventyrsföretaget Strapatser i Funäsfjällen och kan lyfta dig och dina fetaste lagg eller din cykel när det är barmark.

Glid fram laddad med apelsin

Om du hellre vill glida fram på lite bredare turskidor i ett storslaget öppet landskap och känna på de friska fjällvindarna så kan vi givetvis servera dig även den upplevelsen. Fyll termosen, plocka med en apelsin och ge dig iväg till någon av de välmärkta lederna som utgår från orterna i exempelvis Södra Årefjällen, Funäsfjällen eller Vemdalen.

”För att du är värd det”

Efter en egoprövande dag i backen eller någon annan vinteraktivitet är det helt ok att skämma bort sig själv med en lyxig spavistelse. Samtliga destinationer i Jämtland Härjedalen har olika former av spa och behandlingar, t ex Copperhill Mountain Lodge i Åre, Fjällnäs och Storhogna Högfjällshotell & Spa.

Alpina storheter

Åre är norra Europas största vintersportort med 43 liftar och 108 nedfarter. Funäsfjällen erbjuder 5 skidområden med 38 liftar och 135 nedfarter på ett skipass. Vemdalen: Klövsjö/Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike har totalt 34 liftar och 55 pister. Bydalsfjällen är familjevänligt med 45 pister och 17 liftar i varierande terräng. Lofsdalen har 26 nedfarter från nybörjare till ”brutalbrant” och 9 liftar.

Bra länkar:
Evenemangskalender 321an.se >>>
Sportlovs hemsida (Bergs kommun)  >>>
Bydalsfjällen >>>
Händer i Åre >>>
Jämtland Härjedalen turism >>>
Sleigh Cross i Persåsen >>>
Bio i Hoverberg (facebook) >>>

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an