Resultatet för Eu-valet 2014

Britts kommentar: Valanalys

Sossarna tog sig inte ur fläcken. Det kan bero på att de är ängsligt lika Moderaterna i sin politik. Deras väljare vill att Löfven markerar skillnad.

Miljöpartiet gjorde ett framgångsval. Det är Isabella Lövins förtjänst eftersom hon redan uppnått konkreta resultat om fisket, ser fortsatt energisk ut och fokuserar på vad man kan använda EU till. Peter Eriksson är väldigt lik en riktig människa och vill motarbeta hemlighetskulturen.

Moderaterna misslyckades totalt och måste nu bortförklara tappet de gjort trots att Borg, Reinfeldt och Bildt gjorde stora ansträngningar. Min spaning är att ingen efter Per Schlingmann varit i närheten av hans förmåga att lura på folk moderat politik. Han var en stjärna på det.

Centern och Kristdemokraterna höll ställningarna. I Centerns fall berodde det kanske på deras miljöpolitik och för KD värvningen av Lars Adaktusson. Det återstår att se vad den före detta TV-reportern kan uträtta som politiker.

Folkpartiet backade men har två mandat. Det är väl Marit Paulsens förtjänst. Djurhållning och djurskydd blev en stor fråga på slutet.

Feministiskt initiativ gjorde ett kanonval tack vare att de etablerade partierna inte brytt sig om jämställdheten, de orättvisa våldtäktsdomarna, männens ansvar för barnen och rättvisa löner m m. Gudrun Schyman är en uthållig och talangfull politiker med en vision om ett bättre och tolerantare samhälle. Stark markering mot Sverigedemokraternas politik. Romsk kvinna tar plats i EU-parlamentet. Riksdagen nästa!

Sverigedemokraterna gick fram och tar två mandat. Beror på folkligt missnöje med dålig integrationspolitik. Man ser flyktingar och invandrare som orsaken till arbetslöshet.

Vänsterpartiet lyckades inte så bra, troligen för att de mist väljare till förmån för Fi. De kommer troligen att göra ett bättre val till Riksdagen på grund av sin bestämda hållning mot vinster i välfärden.

Piratpartiet tappade stort trots att de företräder en mycket viktig fråga; den enskilda människans integritet i massövervakningssamhället. Jag tror de har många anhängare men de flesta ville rösta på partier som arbetar bredare.

Min värsta farhåga för Europa på sikt: att Frankrikes i detta val största parti Nationella fronten ska lägga beslag på presidentposten. Marie Le Pen. Hon friar nu till Jimmie Åkesson. Helt surrealistiskt känns att Tyskland skickar en nynazist till parlamentet.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Britts kommentar: Valanalys

 1. Rättelse: Ledaren för Front National i Frankrike heter Marine Le Pen. Det är pappan som heter Marie. Jean-Marie.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an