Britts kommentar: Årets sommarpratare

Jag kan inte döma eller ens bedöma årets sommarpratare i P1 eftersom jag inte lyssnat på dem alla. Idrottsstjärnor brukar jag välja bort, eftersom det är tråkigt att höra dem berätta om vägen till medaljerna och prispallarna men Börje Salming gav jag en chans och blev glatt överraskad. Han var ju på sin tid en ishockeyhjälte och mycket hyllad i Kanada där han kallades ”The King” men valde ändå att mest prata om viktiga saker som utsugning av Norrland, hur samerna ständigt får stå tillbaka när utländska bolag ska prospektera och öppna gruvor och andra samtidsfrågor. Jag blev imponerad av honom och hans trofasthet mot hembyn Salmi, där han ville dö.

Idag skulle Martina Montelius prata i direktsändning. Det väckte förväntningar och jag satte mig att lyssna uppmärksamt på denna kvinna som är författare (nåja, boken Främlingsleguanen var ingen höjdare), dramatiker och teaterchef på Brunnsgatan 4 i Stockholm. Jag säger ärligt att jag blev grymt besviken. Hon pratade ostrukturerat och pladdrigt, det fick hon väl göra bara hon hade vänt sig till några fler än sina egna kompisar och använt tiden till intressanta ämnen för en bredare lyssnarskara.

Den här veckan håller världen andan inför vad som händer i Ukraina och på Gaza-remsan. Även om Martina Montelius struntar i politik och hot om världskrig hade det varit klädsamt att åtminstone nämna fasorna i omvärlden. Det verkar som om Martina lever i sin egen bubbla, där litteraturen är allt och lever sitt eget liv skilt från verkligheten. Jag minns att Karl-Ove Knausgård skrev om sitt manus till sommarprat över en natt, då det inföll precis efter dådet på Utöya. Det kändes helt rätt.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se