Aktivt brukad skog gör bäst klimatnytta

Störst klimatnytta får man inte om man låter skogen växa fritt utan om man aktivt brukar den, ser till att den växer och sedan använder skogsråvaran på ett klokt sätt, hävdar en SLU-forskare.

– Skogens potential att göra nytta för klimatet är betydande och det som avgör klimatnyttan är hur mycket vi kan öka tillväxten och därmed tillgången på skogsråvara samt hur vi prioriterar att använda den, säger Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel vid SLU och verksam i forskningsprogrammet Future Forests.

En studie som publicerats i tidskriften Forests (ladda ner den här) visar att för varje skördad skogskubikmeter minskar utsläppen till atmosfären med 470 kilo koldioxid. Om skogsråvaran också används för att ersätta fossil energi samt energikrävande byggmaterial som betong och aluminium blir miljönyttan störst.

Måste se till helheten
En del tidigare studier har kommit fram till att skoglig bioenergi orsakar ökade växthusgasutsläpp på kort sikt. Men det går inte att titta på koldioxidbalansen efter enskilda åtgärder i enskilda skogsbestånd och extrapolera siffrorna, menar Tomas Lundmark.

– För att förstå och beskriva skogens roll i klimatarbetet måste man vidga analysen till att omfatta skogsbruket som helhet, hur skogsbruket påverkar mängden koldioxid som binds in och lagras i skogarna samt hur produktionen av bioenergi och andra skogliga produkter påverkar växthusgasutsläppen genom att ersätta fossila bränslen och produkter, kommenterar han i ett pressmeddelande från SLU.

Döende skog avger koldioxid
Att lämna skogen i fred för fri utveckling kan på kort sikt uppfattas som det bästa för klimatet eftersom varje skogskubikmeter binder 700-900 kilo koldioxid. Men när den av åldersskäl slutar växa tar den inte längre upp koldioxid och när den dör avger den i stället koldioxid. En tät och gammal skog riskerar också att drabbas av bränder och insektsangrepp, med stora koldioxidutsläpp som följd.

– Om man överväger att lämna skogen för fri utveckling för klimatets skull bör man ta med i ekvationen att det förutsätter att det finns andra sätt att tillgodose samhällets behov av träråvara och energi, säger Tomas Lundmark.

Artikel: ATL >>>

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an