Sex miljoner lyfter forskning om skogen.

Ett forskningsprojekt om skogsnäringens framväxt i Norrlands inland får sex miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond.

För första gången tas ett samlat grepp om de sociala, ekonomiska och politiska konsekvenserna i lokalsamhället av industrialiseringen. I centrum för projektet står skogsnäringens framväxt och utveckling.

Svenbjörn Kilander som leder forskningsprojektet menar att det finns stora vita fläckar i historieskrivningen kring den starka expansion av skogsnäringen som skedde i industrialiseringens spår under 1800-talets andra hälft.

– Vi ska analysera det norrländska inlandets historia och vi hoppas kunna visa en ny och alternativ bild av hur skogsnäringen växte fram. Med tanke på den stora betydelse som den har haft för hela landet är det konstigt att det inte finns mer forskning på området, säger Svenbjörn Kilander, professor i historia, Mittuniversitetet.

I två av projektets delstudier analyseras den ekonomiska och sociala utvecklingen, dels i jämtländska Hammerdals och Ströms socknar och dels i några socknar i ångermanländska Ramsele tingslag. En hypotes, som bygger på genomförda förstudier, är att lokala entreprenörer tog en mer aktiv del i skogsnäringens framväxt än vad man tidigare har trott.

Ett exempel på uppfattning som kan komma att nyanseras av forskningsprojektet är den att bönderna ”lurades” att sälja sina skogar. En föreställning som har präglat många norrlänningars självbild och identitet, och som lever kvar i vetenskapliga översiktsverk och skönlitterära skildringar.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se