Riksdagen och gruvindustri.

Var kommer människan in?

I Riksdagsdebatten om bl a uranbrytning i mars var det deprimerande att höra alliansens fasthållande vid traditioner från 1600-talet, 1637 exakt, då Axel Oxenstierna (f 1583) inrättade Bergsstaten med syfte att få igång brytning av material för kanoner i första hand.

Traditionen att rusta för krig har pågått i Sverige sedan dess. Under andra världskriget behövde Hitler mycket järn, kanske vi slapp ockupationen tack vare järnexporten över Narvik? Jag föddes just innan kriget började och i skolan läste vi historia bara fram till första världskriget, och datorerna var inte uppfunna, så det var inte lika lätt som idag att få information.
På 50-talet byggde Saab Flygande Tunnan, sedan kom Lansen, Viggen och nu Gripen, som säljs till andra länder med mutor inblandade. Sverige exporterar mest vapen per invånare i världen.
Vi har haft allmän värnplikt, den borde införas igen. Legosoldater borde vi inte ha.
Fred trodde vi skulle det bli för evigt när FN återkom 1946. Hur gick det?

Om vi skulle ställa om, så kunde vi börja med att lägga ner vapenindustri i hela världen, det skull omgående minska utsläpp av CO2.
I Sverige kan vi stänga några gruvor, först de gruvor som hotar bebyggelser, Kiruna och Gällivare.
Folket får bo kvar och börja plocka bär, odla sin egen mat, ställa om. De stängda gruvorna kan bli förvaringsplats för radioaktiva sopor och använt livsfarlig kärnbränsle, det ger många tillfällen för korta arbetspass.

Kärnkraft måste avvecklas, visst vore det lämpligt att göra det på ett planerat sätt, hellre än att invänta en härdsmälta, som skulle innebära att 3 eller 4 reaktorer tas ur drift samtidigt. Det kan hända överallt där reaktorer finns.

<b>Fukushima idag:</b>
Arbetare skaffar blyplåtar för att minska bestrålning av sina dosimetrar, gör att de kan jobba kvar längre vid det havererade kärnkraftverket än vad som anses vara max dos för ett år. Med tanke på att doserna redan har anpassats efter behov, snarare än av säkerhetsskäl, det finns inget säkert tröskelvärde, all strålning är riskabel.
Det finns folk som bor kvar i områden utanför evakueringszonen, där årlig max dos kan uppnås på 3-4 dagar, de har kanske ingen möjlighet att flytta och får inte ta del av några ersättningar.

Arbetare i kärnkraftverk som uppnår sin årliga dos, brukar få semester resten av året. Många  kärnkraftsarbetare är från bemanningsföretag även i Sverige. Enligt dokumentären ”Världens Säkraste Kärnkraft” kommer några tusen kärnkraftsrallare till Sverige varje sommar.

Att bryta alunskiffer måste förbjudas av miljöskäl! Att köra kärnkraftsreaktorer måste förbjudas av miljöskäl. Synd att formuleringarna av förslaget inte ändrades från gruvbrytning till alunskifferbrytning och dito  prospektering. Skiffern ligger där det finns kalklager som gör att vi här har landets bästa odlingsbetingelser. Det är ju mat man kan äta, inte pengar. Sverige var många år efter kriget självförsörjande på mat.

Diana Fernlund

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an