Polisens utbildare, Anders Håkansson & Fredrik Nyhlén.

Årepolisen startar grannsamverkansprojekt.

Årepolisen har ett enormt geografiskt område som de ska hålla under uppsikt och ge bästa tänkbara service. Tiden räcker helt enkelt inte till för att hinna med allt de vill göra. Oftast är det brottsförebyggande arbete som får för lite tid när de måste prioritera.

Därför startar man ett grannsamverkansprojekt som i andra delar av landet har nått mycket goda resultat. Polisen vet att i många byar och samhällen så hjälper redan vänner och grannar varandra. De tittar till varandras hus vid resor, skottar snö, tömmer posten m.m. Allt detta är bra exempel på brottsförebyggande åtgärder men polisen vill ta detta ett steg längre. Grannsamverkan innebär att man startar ett nätverk av människor som hjälper varandra och polisen att förebygga och försvåra brott. Polisens framgång bygger på hur bra information de får från allmänheten, med grannsamverkan så får de ett helt nätverk med extra ögon som kan hjälpa till.

Nu har de första stegen mot att starta detta grannsamverkansprojekt tagits i Hallen med omnejd. Kontaktpersoner har utbildats och det är nu deras tur att med sina grannar bygga upp sina egna grupper. I kontakpersonernas utbildning har de fått kunskap om vad man kan och får göra för att förebygga brott och om något misstänkt upptäcks har de fått uppgifter som gör att polisen snabbt kan kontaktas. De får även ta del av polisens egna sms-tjänst som informerar om vad som är på gång i länet. Sms:en kan innehålla information om allt från lysta bilar till saknade personer eller olika sorters varningar. Kontaktpersonerna sprider i sin tur ut den information som är relevant till deltagarna i sitt nätverk.

Projektet är i sin linda och 321an.se kommer nyfiket följa hur det hela utvecklar sig.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an