Foto: berg.se

Läs boken om Tåssåsens sameby

Den här skriften är ett resultat av en önskan hos Tåssåsens samebys medlemmar om att skriva sin historia. Förhoppningen var att skriva en heltäckande historiebok, men vi insåg snart att det var mer realistiskt att dela upp boken i flera kortare delar. Syftet med arbetet är att sprida kunskap om samebyn och den samiska historien, inte minst bland barn och ungdomar. Därför tyckte vi att det var lämpligt att börja med att skriva om traditionell kunskapsöverföring, skolgång och barnens förhållanden i den första skriften.

En »bokgrupp« bestående av Kerstin Lilja, Ann Kristin Solsten, Bengt-Arne Johans­son och Olof T Johansson från Tåssåsens sameby samt Ewa Ljungdahl har tillsammans arbetat med att samla material till boken. Vi har intervjuat gamla och unga, letat i arkiv och grävt i gömmorna efter fotografier och annat intressant material.

Tack till Bergs kommun, Sametingets kulturråd och Undersåkers församling som genom finansiella bidrag har gjort det möjligt att ge ut skriften. Vi vill också tacka Birger Ekerlid som har läst manus och bidragit med värdefulla åsikter. Tack även till släktföreningen Nils och Lucia Thomasson för generöst användande av Nils Thomassons bilder.

Nu börjar arbetet med bok två som kommer handla om boplatser.

Här kan du läsa om Tåssåsen >>>

Ewa Ljungdal
Gaaltije
ewa@gaaltije.se
063-556759 Mob: 070-540 77 33

 

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an