De 10 farligaste vägarna över jul och nyår

Under jul- och nyårstrafiken befaras c:a 160 personer dödas eller skadas så svårt att det leder till någon grad av invaliditet, sett till de senaste årens statistik. Flera av olyckorna väntas inträffa på några av Sveriges farligaste och hårdast trafikerade vintervägar. Motormännens tidning Motor har gjort en kartläggning av de farligaste jul- och nyårsvägarna. Analysen bygger på Trafikverkets uppgifter om vilka vägar som är extra belastade under jul- och nyårshelgen.

– En överväldigande majoritet av olyckorna sker på vägar som inte är mötesseparerade. För att minska olyckstalen måste de olycksdrabbade och trafikfarliga avsnitten byggas bort och det måste ske i snabbare takt än vad som görs idag, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig Motormännens Riksförbund.

I absoluta tal skadas och omkommer flest i storstadslänen. Räknat på olyckor i förhållande till antalet invånare är det flest som omkommer eller skadas svårt i Västernorrland, Dalarna och Gävleborg.

– Flera av vägarna i de mellansvenska länen har under jul och nyår en långt högre trafikintensitet än vad de är beräknade för, vilket leder till ett ökat antal olyckor, säger Erik Kjellin.

Enligt beräkningar från försäkringsbolaget If befinner sig runt två miljoner människor ute på de svenska vägarna under julhelgen. Ungefär 70 procent av resorna görs med bil när svenskarna ska besöka släkt och vänner. I vinterturistområdena Dalarna, Jämtland, Härjedalen och Västerbotten, finns flera av vägarna, till exempel E16, E14 och E12 där trafiken ökar kraftigt. Men även delar av E20 genom gamla Skaraborgs län som rankas som en av Sveriges farligaste vägar av Motormännen, väntas bli mycket trafikerad under de kommande helgerna.

– Att planera sin resväg och välja säkra motorvägar eller mötesseparerade vägar minskar risken för olycka, men tyvärr finns inte alltid den möjligheten. Som förare kan du därmed alltid tänka på att vara utvilad och börja resan i tid. Dessutom bör du alltid hålla avståndet till andra bilar och anpassa hastigheten till rådande väglag, avslutar Erik Kjellin.

Vägar som man bör ta det extra försiktigt på i jul och nyår (delar av vägarna, se bild).
E14, E10, E22 genom Kalmar län, E45, E16, Väg 70, Väg 26, E12, E20 och Väg 84.

Totalt kommer 959 personer att få personskador och 20 personer kommer att dödas i trafiken under de kommande storhelgerna. Perioden är beräknad från den 20:e december till den 12:e januari och bygger på ett snitt de senaste 5 åren. Källa Transportstyrelsen.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an