Bocken Linus konfronterar urangubbar!

Den första Linusboken skildrade med fantasi och nostalgi ett årsvarv i Åreskutans skugga. Den andra drog upp tempot till ett äventyr som slutade i en gåta och ett mystiskt rop på hjälp. Som i en trestegsraket presenterar Rolf Kjellberg nu en fullfjädrat politisk barnbok, i samma vältecknade och sagoaktiga form som de tidigare.

Likheten med proggens tid är hans förvissning om att det är rätt att göra barnen delaktiga och att förvänta sig att de ska bry sig. Det fanns på 70-talet en handbok i barnindoktrinering, ”Inge aldrig barnet respekt för lag och ordning. Tvärtom.” hette det där. Så långt går inte Kjellberg men han är inne på samma spår som miljöaktivisten Per Kågeson i sin bok för barn och vuxna ”Kärnkraften”(1977).

Brytning av alunskiffer hänger till hundra procent ihop med kärnkraftens behov av uran. Prospekteringsbolagen härjar fritt med stöd av minerallagen och regeringens förlängda arm, länsstyrelsen. Det är det reella hot som vilar över Jämtland, kulturlandskapet och Storsjön.  I Rolf Kjellbergs saga spelar nu småfolket med kristallskatten i grottan och det hemliga budskapet från förra boken, en avgörande roll. De äger modern teknik och landar med ett ufoliknande flygplan för att hämta Linus som får veta att han med sin unika förmåga att tänka och sina imponerande horn är utsedd att skrämma de giriga urangubbarna. Det blir en häftig konfrontation, där science fiction och avancerad teknik som datorer, tv-skärmar och radar, något som i verkligheten är främmande för konstnären Kjellberg, ställs mot skogens djur och Linus för tillfället övernaturliga krafter. En TV-kommentator konstaterar att en ensam getabock har stoppat planerna på att öppna en urangruva i Norrland och gruvbolagens gubbar åker hem och funderar på nästa projekt. Något helt annat och bättre… En total omvändelse. Låter det rörigt? Jag funderar vilken ålder som kan tänkas bli engagerad. De minsta barnen gillar att kolla på detaljer och här finns sannerligen mycket intressant att peka på och fråga om. För att förstå budskapet, som är tydligt angivet också i text, bör man kanske vara i åldern 6 – 9 år.

Per Kågeson vände sig till ”barn och ungdomar men även till vuxna som tycker att kärnkraftsproblemet är svårt att sätta sig in i”. Samma sak hörs ibland när det gäller urangruva. ”Jag är inte så insatt…” Det är dags att bli det nu, anser Rolf Kjellberg som satsat ett tålmodigt arbete och sin konstnärliga talang på att ödesfrågan om brytning av alunskiffer kommer upp på dagordningen. NBV tillhandahåller studieplaner.

Britt Jakobsson

Rolf Kjellberg text och bild

Hjälp oss Linus!

Jengel Förlag AB

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Bocken Linus konfronterar urangubbar!

 1. Bra att barnen får veta hur dåligt det är för vår gemensamma miljö att bryta uran och allt som följer av det!

  “Ingen urangruva”

 2. […] Läs Britt Jacobssons recension: Bocken Linus konfronterar urangubbar! […]

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sagolik pepparkakskyrka

  På terapin uppe på Bjurgården lottades det i år ut en sagolik pepparkakskyrka gjord av Annmarie Eriksson. Lägg märke till alla detaljer. God Jul!

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]